РЗС се опасява от политическа намеса в делото за изборите в Турция

Райко Байчев

РЗС се опасява от политическа намеса в делото за нарушенията по време на изборите за национален парламент в Турция, което заплашва ДПС с касиране на седем депутатски мандата. Това заяви пред „Класа“ вчера зам.-председателят на партията Димитър Абаджиев.
„Допускам, че има политическа намеса, защото Конституционният съд (КС) се бави с решението си. Ако се забавят още една-две седмици, ще съм сигурен, че някой ги контролира“, добави Абаджиев.
КС образува делото за изборните нарушения още през август тази година, след като бе сезиран от лидера на РЗС Яне Янев. От партията на Янев твърдят, че седем депутати от ДПС са влезли в парламента именно благодарение на фалшифициран вот в 123-те изборни секции в южната ни съседка на изборите на 5 юли.
Яне Янев още веднъж напомни пред БНР вчера, че от РЗС обжалват и частичните избори за кмет на София пред Върховния административен съд. Янев заяви още, че изнервеността на премиера Бойко Борисов спрямо РЗС е нездравословна. Премиерът и Янев започнаха задочен конфликт, след като първо Янев обяви пред „Класа“, че в ГЕРБ има партийни лобита, а премиерът призова в събота от ефира на бТВ лидерът на РЗС да каже кои са. „Не му искам никакъв толеранс, щом счита, че има такива лобита“, каза тогава Борисов.
„Ние с нищо не сме обидили г-н Борисов, като сме казали, че във всички партии, участвали в правителства през тези 20 години, са имали проблеми с вътрешни лобита”, коментира Яне Янев вчера. „Освен това бих искал да помоля г-н Борисов да спре да говори за тези 2.9% на РЗС в София, защото ще започна да се съмнявам, че ГЕРБ тенденциозно премълчава грандиозните изборни фалшификации в столицата“, заяви още Янев в отговор на думите на Борисов, че може да направи предсрочни избори, на които РЗС ще изкарат резултат, колкото на изборите за кмет на столицата - 2,9%.
По темата с политическите контакти на скандалния плевенски бизнесмен Красимир Георгиев – Красьо Черничкия, Яне Янев обяви, че в тефтерчето на Георгиев имало и 10 фигури от НДСВ.
Междувременно бившият депутат от НДСВ проф. Огнян Герджиков отговори вчера в Кърджали, че Яне Янев „не е Господ“ и че се изказва безотговорно по темата. „Милен Велчев е имал някакво отношение с Красьо през 2005-а, но то е било инцидентно, само тогава“, каза още Герджиков.
„Между 1200 телефонни номера на Красимир Георгиев е възможно и да е имало 10-ина симпатизанти на НДСВ, не изключвам тази възможност“, коментира пред „Класа“ бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов.

Станете почитател на Класа