Сибина Григорова: Спорът за министри е вторичен

Сибина Григорова: Спорът за министри е вторичен
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.03.2024
  • Сподели:

Преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори. Това се случи минути преди президентът Румен Радев да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Така днес до 12 часа некоалиционните партньори трябва да са постигнали консенсус по спорните въпроси.

 

 

Темата коментираха пред Евронюз България журналистът Сибина Григорова и д-р Александър Христов, председател на Българската асоциация на ПР агенциите.


Сибина Григорова:

Ротация или избори? Въпросът е къде искаме да стигнем.

Целта е ние да живеем в справедлива държава, в която общественият интерес надделява – това е смисълът на политиката. Спорът за министри е вторичен – като спора за пътя, по който да поемем. Според мен, българското общество очаква да чуе ще има ли съдебна реформа, ще има ли справедливост, ще бъде ли притискан бизнесът или ще има свободна пазарна среда...Това са въпросите, на които хората очакват да чуят отговорите – независимо от коя партия са политиците.

Към момента, шансовете са и в едната, и в другата посока. Много дребни неща биха могли да счупят тази конструкция.

Въпросът е как да се разпредели тази власт. Защото тя е у някого.

Аз се опитвам да бъда реалист. Всичко е възможно и то не само сега. Нека не мислим в тези 24-часови рамки, нито в една седмица – колкото е срокът да се върне папката


Д-р Александър Христов:

Цялото това нещо, което се случва, е движено от страх и от алчност. Алчността да вземеш повече – позиции в регулаторите, министерски постове. И страх да не отидеш на нови избори. В зависимост от тези две променливи, които се движат непрекъснато, се случва едно или друго нещо.

Комуникационните сигнали – които са изключително хаотични – са може би най-яркото доказателство за това. Какво стои зад преговорите – не можем да знаем какви са самите договорки, дали и ДПС оказва някакво влияние в преговорния процес... Това е скритият дневен ред, който не знаем.

Нищо твърдо не можем да кажем. Това е в някаква степен жалко, защото се отдалечава от идеята за настойчивост – когато влезеш в политиката, да провеждаш определени политики.

Оптимист съм за „сглобката“. Дали ще е в рамките на този кабинет, или на следващ, в рамките на това или на следващо Народно събрание – оптимист съм, че тези две коалиции, тези две сили, ще имат възможността да продължат.

 

Станете почитател на Класа