Марчела Абрашева: Огромна част от обществото и бизнеса не иска нови избори

Марчела Абрашева: Огромна част от обществото и бизнеса не иска нови избори
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.03.2024
  • Сподели:

Предната вечер имаше напрежение. Това е причината при президента да се явят и двата преговорни екипа. Това беше добра идея.

 

 

Това каза пред NOVA NEWS социологът Марчела Абрашева, която коментира продължаващите преговори между ГЕРБ/СДС и ПП-ДБ.

 

 

"От доста време са ясни две неща. Първото е, че огромна част от обществото и бизнеса не иска нови избори, които ще доведат до същите резултати. Второто е, че политиците в България трябва да се научат да работят заедно. И двете страни публикуваха документи преди да започнат преговорите. Това уж показва една сериозност, но отказите да бъдат подписани тези документи показва несериозност. Това управление и в момента е коалиция. Няма значение какво ще подпишат двете страни, те са в коалиция. Спорът между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има две части.

Първата е, че ПП-ДБ искат да има ясни и конкретни стъпки за провеждането на реформи. ГЕРБ от своя страна твърдят, че най-важен е съставът на правителството. Очевидно е, че министрите ще бъдат обсъждани, но дали ще се споразумеят за имената им зависи и от това дали ще се подпише меморандума на ПП-ДБ, в който ясно са разписани стъпките за реформи в институциите и регулаторите", разкри тя.

"Трите опозиционни формации говорят на един и същ език. Ако ги слуша човек, ще си помисли, че регулаторите и сега не са избрани политически и работят перфектно, а това на всички е ясно, че не е така. Опозицията не дава решение на тези проблеми. Ясно е, че те искат предсрочни избори, но не чуваме някакви идеи, ако успеят да вземат властта", каза още Марчела Абрашева.

Станете почитател на Класа