Съгласуваме предварително законодателните инициативи с ПАСЕ

Райко Байчев
Станислав Савов


Законодателните инициативи, които третират правата на човека, да се съгласуват с органите на Съвета на Европа и по-специално с Венецианската комисия преди приемането им от Народното събрание. За това са се уговорили депутатите от ГЕРБ по време на срещата си с председателя на комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Серхий Холовати. Пред „Класа“ председателят на постоянната делегация на Народното събрание в ПАСЕ и депутат от ГЕРБ Живко Георгиев съобщи, че по този начин ще има предварително съгласуване със западните ни партньори. И така щели да се избегнат сегашните дълги процедури, в които българският парламент, след като е приел даден закон, после да го съгласува и след корекции отново да го разглежда в пленарна зала.
Холовати е у нас, за да изготви поредния доклад на комисията за напредъка на България в съдебната реформа и спазването на човешките права.
В последния доклад на комисията от април 2009 г. беше посочено, че в бързането си да влезе в Европейския съюз (ЕС) България е направила само „козметични промени“, за да доведе страната до европейските стандарти, особено що се отнася до правосъдието. Не бяха спестени и критики за липсата на критерии за кадруване в системата. Сериозни забележки бяха отправени и за мудността на правораздаването. Но истински скандал се разрази след последните парламентарни избори, когато Бюрото на ПАСЕ обяви, че може да наложи санкции на България, тъй като компетентните органи в страната не са отправили покана за наблюдение на вота.
Българските институции внимателно разчитат препоръките на последния доклад на ПАСЕ и предприемат мерки за изпълнението им. Това е заявила председателката на парламента Цецка Цачева на срещата си с Холовати. Тя е посочила като конкретни стъпки промените в НК и НПК, в Закона за домашното насилие и в Закона за МВР. Цачева е информирала госта, че в средата на януари 2010 г. ще бъде свикан Консултативният съвет по националната сигурност, който ще обсъди реформата в съдебната власт.
Холовати запази мълчание след срещите си. Пред БНР обаче той обяви, че за първи път след близо 10 години ПАСЕ ще обсъжда доклад за напредъка на България в съдебната реформа и спазването на човешките права. В зависимост от констатациите има възможност за страната ни отново да бъде възобновен механизмът за наблюдение на Парламентарната асамблея. В момента България подлежи на т. нар. постмониторингов диалог, което е прецедент за страна - членка на ЕС.


Станете почитател на Класа