Условна присъда за заплаха срещу премиера

10 месеца затвор условно с три години изпитателен срок даде Пловдивският районен съд на 61-годишния Благой Бозов. На 16 септември той се обади на телефон 112 и отправи заплахи за живота на премиера Бойко Борисов. Обаждането беше локализирано незабавно, а мъжът бе арестуван след няколко часа с незаконно оръжие.
Магистратите решиха, че смекчаващо вината обстоятелство е, че Бозов не е бил осъждан досега и няма други криминални прояви, както и това, че е действал в нетрезво състояние. В мотивите си към присъдата пловдивските съдии отбелязват, че той осъзнава грешката си и се признава за виновен. От прокуратурата обявиха, че няма да обжалват решението на съда.
Това не е първият случай на телефонен тероризъм срещу Бойко Борисов. Докато беше главен секретар на МВР, той често получаваше заплахи. През октомври 2009 г. 27-годишният асансьорен техник Ивайло Пламенов беше задържан за кратко, след като съобщил на телефон 112, че се подготвя убийството на премиера. Мъжът обясни в полицията, че таксиметров шофьор му разказал, че се подготвя покушение на Борисов, защото „се е намесил много надълбоко“. От МВР тогава обясниха, че младият мъж има психически отклонения.


Станете почитател на Класа