Георги Панайотов: България трябва да инвестира във въоръжение

Георги Панайотов: България трябва да инвестира във въоръжение
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.04.2024
  • Сподели:

"САЩ правят стратегия за Черно море. Това е продължение на закона за Черно море отпреди година и част от бюджета за отбрана на Щатите", каза посланикът на България в САЩ Георги Панайотов.

 

 

Това показва важността на региона, каза още той.

"Стратегия. Знам, че е почти готова. Тя няма да бъде публичен документ. Става въпрос за засилен ангажимент на Съединените щати към всички черноморски държави, които имат излаз на Черно море: енергийна сигурност, инфраструктура, търговия и инвестиции, подкрепа за укрепване на демократичните институции, борба с корупцията. Значението на Черно море нараства. Оценката на Съединените щати, на НАТО е, че ако Украйна бъде победена, това ще е край на системата за сигурност, каквато ние я познаваме", сподели той пред БНР.

"България трябва да инвестира във въоръжаване. И това е едно от предизвикателствата преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли, каза още Панайотов - Трябва да се инвестира в отбрана. България трябва да модернизира собствените си въоръжени сили, да развива способности, да
навакса изпуснатото време, защото много време е изпуснато. Трябва да се модернизираме, трябва да се интегрираме още по-дълбоко в НАТО".

Посланикът припомни, че до края на тази година ще минат първите тестове на новите F-16.

Станете почитател на Класа