Изскочиха нови имена на кандидат-министри, Главчев се бори за МВР

Изскочиха нови имена на кандидат-министри, Главчев се бори за МВР
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.04.2024
  • Сподели:

Кандидат-премиерът Димитър Главчев има още 3 дни, за да състави готов списък с министри и да върне готов списък на президента Радев най-късно в събота. Засега той пази пълно мълчание и остави политиците и медиите да правят догадки.

 

 

Вчера, все пак, той написа във Фейсбук, че разговорите вървят добре и качи снимки на водопад. 

Засега няма сигурни кандидати за основните ведомства. Въпреки всичко, логично, в публичното пространство се завъртяха имена на потенциални министри.

Имената, които се въртят като възможни за изпълнителната власт са - Благомир Здравков за здравен министър, Мартин Захариев за министър на туризма и бившия кмет на Пловдив Здравко Димитров за спортен шеф.

Сложна е ситуацията обаче с ключовите МВР и отбраната. Засега Главчев разговаря със синдикатите, за да решат заедно кой да поеме тежкия вътрешен ресор. Профсъюзите настояват Калин Стоянов да остане като служебен шеф, но ПП-ДБ го атакуваха остро, като го обявиха за напълно ненадежден.

Засега, от старите министри само земеделският заяви, че би останал начело на ресора. "Нека да настане покана и ще го обсъдим. Много неща сме започнали и за тях времето не стигна", коментира Кирил Вътев - министър на земеделието и храните в оставка.

От ключово значение е и кой ще бъде начело на електронното управление, защото то ще играе важна роля за организацията на изборите. 

Иначе вчера няколко от старите министри заявиха, че няма да бъдат министри. Сред тях са скандалният военен шеф - Тодор Тагарев, спортният - Димитър Илиев, правосъдният - Атанас Славов и регионалният -Андрей Цеков. И четиримата заявиха, че няма да се борят за висшите кресла в изпълнителната власт, без да уточнят дали изобщо са били поканени.   

Станете почитател на Класа