Главният секретар на МВР оттегля оставката си. Притискан е от министъра и прокурори, каза Денков

Главният секретар на МВР оттегля оставката си. Притискан е от министъра и прокурори, каза Денков
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.04.2024
  • Сподели:

Главният секретар на МВР Живко Коцев оттегля оставката си, подадена само ден по-рано. Той съобщи това в петък на извънреден брифинг в Министерския съвет с премиера в оставка Николай Денков. На него стана ясно, че президентът е информиран и е съгласен.

 

 

"Коцев е подал тази молба за напускане под натиск от страна на вътрешния министър и на много високопоставени лица в прокуратурата", каза Денков.

По-рано в четвъртък той коментира, че министър Калин Стоянов е притискал Коцев. Сега той не каза за кои прокурори става дума, но в четвъртък излезе информация, че Коцев е бил забелязан на етажа на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Изявлението на Коцев и Денков в петък идва, след като по-рано предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи на консултации при президента с партиите проектосъстава на служебния кабинет. В него остават четирима от досегашните министри, сред които и Стоянов.

Главчев каза, че най-много е мислил дали да смени него, но след като Коцев подал оставката си, преценил, че няма да е добре и двамата да напуснат МВР преди предсрочните избори, които Румен Радев насрочи за 9 юни заедно с вота за Европейски парламент.

Именно Стоянов стана причина за провала на преговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) за провала на преговорите за правителство след ротация между Денков и Мария Габриел.

В петък от ПП-ДБ напуснаха консултациите "възмутени" и "взривени" от това, че Стоянов продължава да е министър с обвинението, че той ще осигури "чадър" за купен вот в полза на ГЕРБ и ДПС.

По-късно премиерът съобщи на брифинга, че в четвъртък е получил доклад от Стоянов, в който се предлага да бъде освободен Коцев като главен секретар по негово лично желание. Денков обаче провел разговор с него и разбрал, че главният секретар е подал оставката си под натиск.

 

Какво каза самият Коцев

 

"Заставам пред вас с ясното съзнание и воля да оттегля своята оставка. Оставка, която е подадена под огромен психологически и морален натиск", каза Коцев.

Той обясни защо я оттегля с това, че тя е използвана като аргумент за оставането на Стоянов на поста министър и това го задължило да се върне и да работи в МВР.

Коцев добави, че срещу него се развива "изключително грозна кампания" със "спекулации и внушения, като очаква в следващите дни тя да "добие невиждани мащаби".

По повод неофициалната информация, че преди да подаде оставка са били обискирани кабинетът и домът му, Коцев каза, че на 3-и април е бил поканен да съдейства по образувано наказателно производство и се е явил в КПКОНПИ и прокуратурата. Той не уточни за какво престъпление става дума.

След това са били извършени "определени процесуални действия в служебното ми помещение и дома ми". "Но това, което се твърди за колосални финансови парични средства и други нелепи твърдения не отговаря на истината", каза Коцев по повод медийни публикации.

Къде е бил Коцев

Денков пък отговори на въпрос за твърдението от четвъртък на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков, че никой не знае къде е главният секретар.

"Вчера и аз не знаех къде е г-н Коцев, даже изпратих писмо до г-н Тончев в ДАНС (Пламен Тончев е шеф на агенцията - б.а.), за да го питам къде е, защото нямаше връзка с него. А нямаше, защото му бяха взели телефона", каза премиерът в оставка, като уточни, че по-късно са успели да се свържат.

Денков добави, че сега Коцев трябва да бъде много внимателен какво казва, защото всичко може да бъде използвано срещу него.

На въпрос дали е получавал заплахи и страхува ли се за живота си, главният секретар отговори, че не се страхува, не е заплашван, но "очаква всичко от всеки".

Живко Коцев беше назначен за главен секретар през есента на миналата година, след като предшественикът му Петър Тодоров подаде оставка след конфликт с Калин Стоянов.

Станете почитател на Класа