Заличиха РЗС от регистъра на парламента

Райко Байчев

Парламентарната група на РЗС спря да съществува, след като вчера бе заличена от регистъра на парламента. Шефът на Народно събрание Цецка Цачева обяви от парламентарната трибуна, че групата на Янев се разпада след напускането на Марио Тагарински, и цитира член 13 от правилника на парламента, според който минималният брой народни представители за образуване на парламентарна група е 10. Табелката от стаята, в която РЗС стояха до момента, бе махната, а Янев и останалите осем депутати изгубиха привилегиите, които им се полагат - председателство и зам.-председателство на комисии, участие в делегации, служебни автомобили, секретарки, време за изказвания. Оттук нататък деветимата ще бъдат независими, а лидерът на РЗС ще трябва да напусне поста на председател на комисия за борба с корупцията. Димитър Чукарски от РЗС губи шефското място на председател на външната комисия, а Атанас Семов – на зам.-председател на парламента.
„Зад разтурянето на ПГ на РЗС в парламента стоят договорки между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов“, заяви Яне Янев на брифинг в парламента. Според лидера на РЗС министър- председателят изведнъж е станал подвластен на проруско енергийно лоби и е подменил евроценностите на България. „Затова премиер и президент си стиснаха ръцете за общи енергийни проекти“, аргументира се лидерът на РЗС. Той се закани да информира европейските си партньори за случая с парламентарната му група, защото Борисов е подменил вота на българските избиратели. „България става троянски кон в ЕС, протекторат на Русия“, заяви Янев. И добави, че няма да подаде оставка като председател на комисията „Антимафия“, тъй като статутът на независимите народни представители е зле уреден и иска да види как по-точно мнозинството ще му отнеме поста. Янев допълни, че депутатите от РЗС ще продължат да съществуват като политическа група.
Зам.-председателят на партията Димитър Абаджиев заяви, че Тагарински не е намерил сили да го погледне в очите, че никога не се е оплаквал, нито е изразявал мнение. „Дори не идваше на нашите събрания или закъсняваше много“, добави Абаджиев. Според него Тагарински е замесен в бизнеса с маршрутките в София и му е оказан натиск по интереси. Янев съобщи още, че Лъчезар Иванов от ГЕРБ е заплашил Димитър Абаджиев на влизане в парламента, че след Нова година определени медии няма да отразяват РЗС. Докато Янев обясняваше за заплахите, сред журналистите се появи и самият Иванов, който заяви, че сега чува за нещо подобно. „Лъчо, политическото лицемерие няма граници“, заяви Янев. Той обвини Иванов, че се мисли за едноличен орган, който решава самостоятелно дали да се променя правилникът.
Вчера сутринта в парламента се появи за не повече от 40 минути и Марио Тагарински. Той каза, че е напуснал РЗС заради липса на доверие и заради „силната персонификация на този проект“. Тагарински добави, че в събота сутринта е бил заплашван с отвличане.


Димо Гяуров става шеф на комисия „Антимафия“

Комисията за борба с корупцията ще се оглави от Димо Гяуров от Синята коалиция, съобщи вчера съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. РЗС напускат комисията, както и тази за контрол на ДАНС, тъй като и двете са с по един представител на ротационен принцип. В останалите комисии представителите от РЗС ще запазят членството си.

Станете почитател на Класа