Димо Гяуров пое комисията по корупция

Депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров поема председателството на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси. Това съобщи вчера от парламентарната трибуна заместник-председателят на Народното събрание Лъчезар Иванов. Гяуров заема мястото на лидера на РЗС Яне Янев. На заседанието стана ясно още, че депутатите от партията на Янев ще трябват да напуснат председателските и зам.-председателските постове в постоянните комисии на парламента. Атанас Семов също вече не е зам.-председател на парламента от квотата на РЗС. Димитър Чукарски е отстранен като председател на комисията по външна политика и отбрана, а Тодор Великов е снет от поста зам.-председател на комисията по труда и социалната политика. От РЗС обявиха, че е имало нарушения на правилника, защото решенията не са били гласувани в пленарна зала и техните представители не са получили право на обяснение пред парламента.
„За пореден път станахме свидетели на грубо погазване на правилника на парламента и конституцията. С типичен милиционерски ботуш представителите на ГЕРБ погазиха българския парламентаризъм“, заяви Яне Янев. Лидерът на РЗС цитира и поредица от SMS-и, които е разменил с премиера Бойко Борисов. Янев каза, че в тях министър-председателят е бил против изваждането на РЗС от парламентарните комисии.
„Искам да направя едно пояснение. Може ли нещо в тази милиционерско-фелдфебелска партия ГЕРБ да се случи без Бойко Борисов. Поредната груба лъжа и на машата Тагарински, и на подбудителя Борисов“, избухна лидерът на РЗС.
Според зам.-председателя на партията Димитър Абаджиев Яне Янев е бил отстранен от комисията по корупция заради заседанието, на което трябваше да се разгледат декларациите за конфликт на интереси на 14 министри. То беше отложено от новия председател Димо Гяуров. Според него такава точка не е присъствала в дневния ред и заседанието не може да бъде проведено, преди да стане ясно какво има в деловодството на комисията.

Станете почитател на Класа