Маргарита Попова: Политически брокери пречат на системата

Станислав Савов

Една от бедите в съдебната система идва от политически и професионални брокери. Това каза вчера по време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) министърът на правосъдието Маргарита Попова. Поводът: отказът на повечето от членовете на съвета да подкрепят Геника Михайлова за заместник-председател на Софийския градски съд (СГС). Кандидатурата й бе издигната от шефа на съда Георги Колев, а Михайлова трябваше да оглави търговското му отделение. Срещу нея обаче е получено писмо, подписано от колегите й. Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев заяви, че фактът, че съдиите пишат директно до ВСС, а не се обръщат към началника на съда, показва, че там нещо не върви както трябва и че напрежението е голямо.
Членовете на ВСС отложиха въпроса кой ще ръководи Окръжния съд в Благоевград, Районния в Шумен и окръжните прокуратури в Плевен и Шумен.
Кандидатурата за председател на Окръжния съд в Благоевград беше само една – тази на досегашния му шеф Красимир Аршинков. Изборът му беше отложен заради сигнали, че е провокирал напрежение сред местните магистрати. ВСС създаде временна комисия, която трябва да направи проверка по случая и да докладва на 8 януари.
Изборът на председател на Районния съд в Шумен беше отложен, защото срещу един от кандидатите - Тодор Тодоров, има образувано дисциплинарно производство заради установени негови контакти с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев. Той стана по-известен като "Красьо – Черничкия" и към него има съмнения, че е търгувал с магистратски назначения.
Заради друго дисциплинарно производство беше отложено и гласуването за председател на Районния съд в Шумен. Изборът на ръководител на Окръжната прокуратура в Плевен също беше отложен, тъй като един от кандидатите - Марио Василев, е уволнен дисциплинарно, а в същото време е атакувал това решение на ВСС. Другият кандидат за поста – досегашният зам. окръжен прокурор Димитър Захариев, е един от най-активните магистрати, разговаряли с „Красьо“.

Станете почитател на Класа