Филиз Хюсменова, евродепутат от ДПС и член на ЦОБ: Не сме готови да заменим Ахмед Доган

- Г-жо Хюсменова, на Седмата национална конференция на ДПС Ахмед Доган за пореден път заяви, че се оттегля от поста си, защото това е неизбежно. Има ли разговори в партията какъв ще е новият председател на партията и очаква ли се до следващата национална конференция да бъде подготвен такъв човек?
- Не. Аз смятам, че господин Ахмед Доган трудно може да бъде заместен. Наистина на няколко поредни форума той поставя въпроса за нов лидер, но засега няма човек, който да получи 100% доверието и уважението на всички членове и симпатизанти на ДПС. Вероятно такъв разговор ще започне, но едва ли ще бъде в скоро време, защото пак казвам, ние нито искаме, нито сме готови да сменим лидера си.
Смятам, че човекът, който евентуално би го заместил, трябва да притежава онези качества, които има и сегашният председател на движението. Той е по-различен от останалите - стратег, професионален политик, задава параметрите. На този етап в нашата партия безспорният лидер е Ахмед Доган.

- Вашият лидер благодари на Всевишния и избирателите си за това, че е в опозиция и каза, че ДПС „иначе би била свършена“. Какво точно имаше предвид?
- Доста време ще се коментира докладът и ще вникваме в същността и философията му. Той беше изключително аналитичен и задълбочен, даде много ясна оценка за отминалия период, в който ДПС беше в управлението и после премина в опозиция. Беше натоварен с очакванията на всички членове на ДПС, към него има и обясним обществен интерес. Г-н Доган визира, че докато сме били в управлението, сме допускали грешки. Властта понякога опиянява и тогава трябва време да се изтрезнее. Лично аз смятам, че една партия се изпитва в опозиция и че в този период ДПС ще трябва плътно да стои при избирателите си, без да забравя техните интереси.
ДПС трябва да се върне към онези изконни либерални свои фундаменти и към своята идентичност като партия, която защитава основните човешки права и свободи. Това много ясно се разбра от залата и мисля, че оттук нататък ДПС ще работи сериозно в тази посока. Ще продължим да потвърждаваме пред тези 617 000 избиратели, които гласуваха за нас, че ДПС ще воюва за тяхното доверие и оттук нататък.

- Направи впечатление, че в Централния съвет влязоха много кметове. Означава ли това, че ДПС ще работи плътно с тях до следващите местни избори през 2011 г.?
- ДПС действително ще стои много близо до своите кметове, защото местната власт е тази, която е непосредствено до гражданите и те имат големи очаквания от нея. Тя трябва да намери своето място в процесите, които ще се развиват оттук нататък. Местната изпълнителна и законодателна власт все още не изгражда пълноценни партньорства с неправителствените организации, с организации и институции на европейско ниво.
Настоящото правителство демонстративно загърбва една от целите на ЕС – сближаването на регионите. Съюзът работи да няма разлика между различните населени места по отношение на инфраструктура и другите условия на живот. У нас няма еднакво отношение и не се прилагат равнопоставено критериите към малките селища.
С опита си, евродепутатите от листата на ДПС, ще се опитаме да бъдем полезни при изработването на визиите на общините за следващите 10-15 години.

- В момента текат проверки от страна на прокуратурата срещу бивши кметове и настоящи депутати. Как би повлияло това на изборите?
- Всеки е невинен до доказване на противното. Надяваме се, че съдебните органи ще извършват проверките, подхождайки професионално към тях. Надяваме се да не се оказва натиск върху тях, за да работят експертно и компетентно.
Ако има нарушения, няма да има политически чадър над никого. Но ми се иска да задам въпрос: ако все пак няма такива, дали със същия апломб ще бъдат представени резултатите от проверката, както бе поискан имунитетът на тези депутати. И дали някой ще се извини, ако се окаже, че те не са извършили нарушение? Много е важно, когато се отправят обвинения, зад тях да стоят конкретни аргументи и доказателства.
Сигурна съм, че партията е в много добра кондиция, добре организирана е и ще покажем респектиращи резултати на предстоящите избори за местната власт.

- Каква опозиция ще бъдете занапред? Прави впечатление, че БСП е по-агресивна в критиките си, докато ДПС е значително по-умерено.
- ДПС, слава Богу, научи уроците от управлението и днес съм убедена, че ще успеем да се справим. Знаем това, което други тепърва откриват, и можем да действаме към целта по преките пътища. Спектърът ни на изява е твърде широк, ДПС е представено в ЕП, имаме компетенциите да бъдем един добър коректив на сегашното управление. Ще подкрепяме разумните предложения и, разбира се, няма да заставаме зад чисто популистките и не добре аргументираните. Ще се противопоставяме на такива, които не са в синхрон с политиката на Европейския парламент и комисията. Ролята на опозиция ще ни даде възможност да покажем, че имаме експерти, опит и можем да бъдем полезни.

- Притеснявате ли се от още процеси срещу знакови фигури в ДПС, вследствие на тоталната ревизия на управлението, която се прави от ГЕРБ?
- Притесняваме се от атаки, които имат политически, а не законов характер. Достатъчно дълго някои партии печелят дивиденти само като се упражняват в агресивна риторика спрямо ДПС.
Ако има нещо, което не е свършено добре или се открият някакви нарушения, ще призовем органите да извършат проверки. Хубаво е да има ревизия, да има преосмисляне на това, което е свършено от предходното управление. Но не мога да се съглася, че е нормално в страна на ЕС да има незачитане на демократичните правила, на правата и свободите на човека. В наше лице правителството ще срещне сигурен отпор. Хартата за основните човешки права и свободи стана част от новия Лисабонски договор и е задължителен акт. Нарушаването й бихме могли да атакуваме вече в Съда на Европейския съюз.

- ДПС не стои особено добре във вътрешнополитически план. Как се възприема в ЕП?
- Във вътрешнополитически план ДПС е третата сила и за разлика от всички партии на прехода единствено за нея не намалява подкрепата на избирателите. Това са обективните критерии за силата на една партия, а не оценките на слизащи от сцената политици.
Нашите европейски партньори либерали уважиха конференцията на ДПС. Греъм Уотсън, досегашният лидер на Алианса на либералите и демократите в Европа, оцени високо евродепутатите от ДПС. Президентът на Европейската либерално-демократическа и реформистка партия Анеми Нейтс даде висока оценка на партията ни. Председателят на Алианса на либералите и демократите за Европа Ги Верхофщад ни похвали за законодателните ни инициативи. Всичко това е своеобразно признание за работата ни в Брюксел и за ДПС, което работи активно и печели доверието на колегите си.

- БСП даде своето становище за ресора на Румяна Желева, който тя ще поеме като еврокомисар. Каква е оценката на ДПС?
- Можеше да получим и по-добър ресор. Но предвид проблемите с глобалното затопляне, съществуват възможности да се прави сериозна политика в областта на управление при кризи. Разбира се, г-жа Желева ще трябва да покаже компетентности по време на изслушванията на 11 януари. Бъдете сигурни, че евродепутатите ще задават въпроси на комисарите и няма да бъдат снизходителни към никого. Ще е важна само компетентността и надявам се г-жа Желева да се справи подобаващо и след това да превърне този не толкова важен ресор в истинска възможност да помага на България.
През следващите пет години България няма да бъде близо до ресурсните политики на ЕС – давам за пример Румъния, която взе един много сериозен ресор – земеделието. Близо 80% от законодателството на ЕС е в областта на земеделието. Голяма част от средствата се заделят за тази политика – така че съседката ни ще участва по-активно в европейската политика.

- Вие лично ще й помагате ли? Питам ви, защото бяхте министър на бедствията и авариите?
- Работя в комисията по регионално развитие на ЕП, която разглежда въпроси в областта на кризите. Била съм и докладчик на Алианса на либералите и демократите за Европа по няколко важни доклада, които касаят въздействието на земетресенията на регионално ниво, използването на средства от общия европейски фонд и системата на взаимодействие между държавите. Смятам, че трябва да подкрепям г-жа Желева в областта, в която съм компетентна, и защото е български еврокомисар. Пожелавам й успех, тъй като личните ми контакти с нея и съвместната ни работа досега са били добри.

- Очаквате ли съществени промени в новото централно оперативно бюро на ДПС?
- Не мога да твърдя, че ще има някакви сериозни промени. ДПС се представи много добре на изборите за ЕП и национален парламент през 2009-а и това не предполага такива. Смятам, че в оперативното бюро ще влязат повече представители на младежката ни организация, която има заслуга за добрите ни резултати. Те са и основният мотор за развитието на ДПС.


Интервюто взе Иглика Горанова

Станете почитател на Класа