Синята коалиция се обяви против следенето в интернет

Райко Байчев

От ДСБ са категорично против следенето чрез директен достъп до интерфейс. Това обяви вчера заместник-председателят на партията Иван Иванов. ДСБ ще се обърне с покана за спешни разговори към представителите на ГЕРБ с цел неприемливите текстове да отпаднат още преди влизането на Закона за електронните съобщения (ЗЕС) на първо четене в пленарната зала.
„Интерфейс връзка не съществува в нито една страна в ЕС. Само създава съмнения, че гражданите ще бъдат следени“, коментира Иванов.
„От СДС сме твърдо против промените в ЗЕС. Такова следене е недопустимо дори посяга върху правата на гражданите повече, отколкото от промените Петков - Миков“, заяви пред „Класа“ синият депутат Димо Гяуров.
„От БСП също сме против. И това не е единственият проблем в закона - предвижда се например разрешително за подслушване да се дава не както беше досега – от окръжен съдия, а от районен. Окръжните съдии са около 30, а районните 800 – смятайте колко по-лесно ще е“, коментира за „Класа“ Петър Курумбашев от БСП. Депутати от ДСП също заявиха, че ще бъдат против. „В „Атака“ още не сме обсъждали този проблем, не знам още как ще гласуваме“, каза Павел Шопов от „Атака“. „Между първо и второ четене на ЗЕС ще сформираме работна група, която ще изкаже становище по въпроса“, съобщи председателят на вътрешната комисия в парламента Анастас Анастасов от ГЕРБ.
ПП „Зелените“ обявиха вчера, че ще търсят помощ от своите партньори в Европейския парламент, за да спрат приемането на ЗЕС.

Станете почитател на Класа