До 300 000 повече гласа с електронен вот

Райко Байчев

С до 300 000 души може да нарасне активността на изборите, ако се въведе електронното гласуване. Това пише в становището на члена на ЦИК проф. Михаил Константинов, което той ще представи днес на депутатите във временната комисия за изработване на изборното законодателство. „Класа“ разполага с документа.
„В момента в комисията обсъждаме въвеждането на електронно гласуване, като допустими са три варианта – гласуване с електронен подпис, със специален ПИН код и със смарт карта“, каза пред „Класа“ Тодор Димитров от ГЕРБ, който е член на комисията.
„Ще изслушаме експерти, които да ни разяснят ползите и негативите от всеки вид гласуване“, обясни Димитров и добави, че засега депутатите в комисията са предпазливи по този въпрос.
„От ДПС сме скептично настроени, тъй като имаме различни опасения за възможни злоупотреби и манипулации на всеки от трите варианта за електронен вот“, коментира пред „Класа“ депутатът от ДПС Четин Казак. От Синята коалиция, „Атака“ и БСП отказаха коментар с мотивите, че още обсъждат позициите си.
В становището на Михаил Константинов пише още, че гласуването с електронен подпис или смарт карта е свързано с повече разходи, но е по-сигурно, че няма да има злоупотреби с вота. „Гласуването с ПИН код е по-лесно за масово използване, но е най-уязвимо от гледна точка на контролирания вот“, твърди Константинов.

Станете почитател на Класа