Кристалина Георгиева: Правителството ще продължава да проявява гъвкавост

Правителството проявява гъвкавост в условията на криза и ще продължава да я проявява, като се вслушва в общественото мнение и в бизнеса. Това заяви вчера след среща с премиера Бойко Борисов в МС еврокомисар Кристалина Георгиева. Тя обясни, че правителството трябва да балансира контрола върху разходите с внимание върху това, че трябва да има и приходи, за да се задвижи бизнесът.
Георгиева допълни, че в други страни също се правят корекции на взети решения, тъй като се появяват нови фактори, които влияят на ситуацията. „Не сме само ние, дето танцуваме танго“, коментира еврокомисарят, помолена да обясни сравнението си, че водената икономическа политика от министър Дянков е като танго - две стъпки напред и една назад. Това, което Дянков прави и ще трябва да прави, е да адаптира страната към променящи се условия, но и да се търси правилният баланс между контрол на разходите и стимулиране на икономиката, каза тя. Георгиева изрази надежда да минем летните месеци така, че тангото да завърши с добро настроение в публиката.
За системата на гражданската защита у нас еврокомисарят отбеляза, че има още какво да се прави, за да се подобри. „Тенденцията в света е да се увеличават честотата и интензивността на бедствията“, коментира Георгиева. В интервю за „24 часа“ вчера тя заяви, че се обмисля и създаването на европейска гражданска защита. Според нея финансирането за това ще бъде комбинация от средства от националните бюджети на държавите и от Европейската комисия.

Нашият комисар е един от тримата заместници на Катрин Аштън

Дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън ще може да съкрати натоварената си работна програма с помощта на трима представители на ЕК, които ще действат като нейни заместници, съобщи „Еурактив“. Сред тях е и българският еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.
Другите двама заместници на Аштън са чешкият еврокомисар по разширяването Щефан Фюле и латвийският му колега Андрис Пиебалгс, отговарящ за развитието. Тримата ще помагат на Аштън да бъде на повече места едновременно и ще взимат решения от нейно име, посочи анонимен източник от ЕК.
Междувременно Кристалина Георгиева отрече на пресконференция вчера публикациите в някои европейски медии, че баронеса Аштън може да напусне поста си, съобщи БГНЕС.

Станете почитател на Класа