ГЕРБ предлага национален регистър за гласуване

Национален електронен регистър, който да реши проблема с т.нар. мъртви души в избирателните списъци, смята да въведе ГЕРБ. Това стана ясно от заседанието на временната подкомисия, която работи върху нов Избирателен кодекс. Според Искра Фидосова, шеф на подкомисията, регистърът ще се актуализира постоянно и списъците ще станат по-реални. Идеята на ГЕРБ предстои да бъде обсъдена с финансовия министър Симеон Дянков. "Ще видим дали е възможно и как да електронизираме и секционните избирателни комисии и по този начин те да имат връзка с районните и съответно с централната база данни“, каза пред журналисти Фидосова. Тя уточни, че ако даден избирател по някаква причина не е вписан в регистъра, а отиде до урната да пусне бюлетина, той ще бъде дописан след представяне на лична карта. ГЕРБ има и предложение как да ограничи партиите-фантоми и купуването на гласове. Това ще стане с регистрация на партиите и коалициите, която също да се актуализира, защото така ясно ще се вижда кои са участниците в изборния процес и кои се активизират само покрай избори.
Междувременно проф. Михаил Константинов предложи на депутатите два варианта за въвеждането на активна регистрация. Първият е всеки гражданин да отиде в съответната община и да пусне заявление, че иска да участва във вота. А вторият - властите да изпращат писма на избирателите по постоянните им адреси с молба да се регистрират и колкото отговора са получени, толкова броя бюлетини се отпечатват.
Ако някой е пропуснал да се регистрира по този начин, той не губи правото да гласува, а ще бъде дописан в списъците. "Два милиона граждани не ходят да гласуват никога и това трябва да е ясно“, допълни Константинов, който е член на ЦИК. Фидосова коментира, че ГЕРБ предлага да се направи пилотен проект за електронно гласуване в чужбина, за което трябва да се работи още от сега. Тя посочи, че такъв проект може да се разработи за някой от предстоящите вотове, като се подберат държави от ЕС като Испания или извън ЕС – САЩ. Фидосова допълни, че до 2-3 седмици ще има написани текстове по Изборния кодекс, който трябва да влезе на гласуване до лятната сесия.

Станете почитател на Класа