Борисов ще е безкомпромисен с хора от властта за корупция

Ана Михова
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Следващите седмици ще видите, че сме безкомпромисни и срещу хората, които сега са на власт и никого няма да пожаля, защото има места, където са почнали да правят неща, за които знаят, че съм крайно против. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов пред участниците в международна конференция за борба срещу корупцията, организирана от Европейския център за изследвания по въпросите на сигурността "Джордж Маршъл" със съдействието на посолството на САЩ у нас.
По думите на министър-председателя, ако конференцията се е провеждала след два месеца „щяхме да можем да ви кажем и какво сме правили по „нашите хора в кавички“. Борисов призова сега да бъдат оставени службите и прокуратурата да си довършат работата по тези случаи.
Пред участниците във форума премиерът съобщи още, че е получил доклад, от който става ясно, че 22 км път е бил фактуриран на стойност 222 млн. лева. Той научил за това, защото „сега искат още 50 млн. евро отгоре и разбрах, че има такъв път“. Още утре министър- председателят отивал лично да види пътя, който се намирал в планини и „водел до един обект“. Според Борисов прави били хората, които протестират в големите градове срещу дупките. Той попита: „Знаете ли колко асфалт може да се направи с тези 222 млн. лв.“?
Премиерът обяви, че е много важно, че има политическа воля за справяне с корупцията. Това пишело и в черновата на междинния доклад на ЕК, който ще излезе в петък. „Този документ ме кара да смятам, че не сме пропилели първите 7-8 месеца на нашето правителство“, каза премиерът. Той припомни пред участниците за успешните акции на МВР срещу „Наглите“ и магистралните грабежи. „Виждате, че и до ден-днешен има хора, които продължават да бъдат издирвани от нас и които публично с писма казват, че ще се върнат, когато мен ме няма“, заяви Борисов. Нека народът си направи извод кой да си ходи и кой да се върне, добави той.
Американският посланик Джеймс Уорлик също похвали правителството, което показвало много кураж в борбата с организираната престъпност и арестуването на ключови фигури от подземния свят и подчерта, че е ред на съдебната система да се произнесе по делата. „Да призовем съдебната власт да действа отговорно“, заяви посланикът. Той даде за пример своята страна, където за корупция се водели дела срещу 44 висши представители на властта – действащ губернатор, кметове, политици, даже и срещу четирима равини. Според Уорлик последните операции у нас казвали ясно, че времето на безнаказаност е свършило. „Самите съдии у вас също трябва да работят активно за изчистване на името си и да се работи по посока на един по-прозрачен ВСС“, каза американският посланик.

Станете почитател на Класа