Цветанов: Парламентарната квота във ВСС е излишна

Ана Михова
Райко Байчев


За малка България 25 висши съдии (бел. ред. - става дума за ВСС) са много. Смятам, че парламентарната квота е излишна. Това заяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов на конференция на тема „Българският пример в борбата с организираната престъпност“. По думите му функционирането на подобни органи и начинът, по който те са правени досега, е „само за да има политически чадър над определени хора“. По конституция 11 от 25-те членове на ВСС се избират от парламента, останалите 11 - от магистратите, а главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС са членове по право.
Министърът обяви, че всички са видели как се пазаруват постове във Висшия съдебен съвет и се стигнало „дотам в телефонните указатели на разни хора да фигурират представители на съдебната власт“. „Съдебната система е зависима от Красьо Черничкия, но е независима от всички останали“, посочи още министърът. Според него кадровите назначения през последните 20 години във ВСС са правени с политически компромис.“Не съм чула Цветанов да обвинява съдебната система за каквото и да е било”, каза правосъдният министър Маргарита Попова, която също присъства на конференцията. В изказването си пред участниците тя съобщи, че съвсем скоро правителството ще предложи своята стратегия за реформи в съдебната система. Според нея през последните 4-5години не е имало никаква представа за реформа в съдебната система.
„Цветанов е бил достатъчно изчерпателен, на този етап няма какво да добавим“, коментира пред „Класа“ съпредседателят на ГЕРБ Тодор Димитров. „Всъщност чисто като законодателни промени тези неща не са на дневен ред. При ВСС нещата са в необработен и суров вариант“, каза депутатът от „Атака“ Явор Нотев. „Това е интервенция в една друга власт и ако решим да намалим състава, трябва да сме много внимателни. Още повече че е рисковано да се коментира, имайки предвид обтегнатите отношения между МВР и съдебната власт“, добави Нотев. Той каза още, че не е сигурен дали при този вариант не трябва да се променя самата конституция, тъй като броят на членовете на ВСС е регламентиран там, и дали в такъв случай ще се налага свикване на Велико Народно събрание.

Станете почитател на Класа