Одобриха правилника за прилагане на Закона за отбраната

Правителството одобри нов правилник за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, съобщи пресслужбата на МС вчера. С документа се предлага уредба на обществените отношения, свързани с условията и реда за провеждане на конкурсите за приемане на военна служба, както и за повишаване и понижаване на военното звание и др.
Дава се възможност и на военнослужещите, и на армията да дават взаимно предложения за удължаване на договора на военната служба. С правилника се променя процедурата за преназначаване на длъжност на сержантите, като за това няма да се изисква решение на комисии за кадровото им развитие, а единствено техен рапорт до командира или началника на военното формирование или ръководител на съответната структура.
Предлага се също офицерите да могат да кандидатстват за обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен магистър във военна академия не само от професионално направление „Военно дело”, но и по специалности от професионално направление „Национална сигурност”.

Станете почитател на Класа