Борисов: Направили сме всичко за разблокиране на еврофондовете

За 6-7 месеца партия ГЕРБ е предприела всички мерки за получаване на оценки за съответствие по оперативните програми от Брюксел и за разблокиране на еврофондовете. Това обяви вчера премиерът Бойко Борисов по време на конференция „Българските практики в борбата с организираната престъпност“. Той посочи, че с назначаването на министър по европейските средства, което се подкрепя от Европейската народна партия (EНП), много по-бързо и прозрачно трябва да се усвоят повече пари, които да запушат дефицита в бюджета.
Премиерът отбеляза, че предишният кабинет е подписвал договори с фирмите, без да има ясен план как те ще бъдат разплатени. “Знаели са, че няма да спечелят изборите и следващото правителство ще трябва да плати, и сега в кръговете и обръчите ние ще налеем пари”, обясни той. И отбеляза, че ако договорите не бъдат платени, държавата дължи неустойки. „Така безсмислено е харчено, че няма никакви буфери. През миналия май и юни знаех много добре какво ще бъде през февруари, март и април тази година. Знаех, че ще има голямо изпитание за ГЕРБ, знаех, че срещу нас на изборите излизат популисти, които много лесно казват “направете така, че хората да не усетят кризата”, допълни Борисов. И добави: „Причините не са в нас. Ние в момента искаме от недоимъка да направим така, че възможно най-малко да се усети кризата, но тя се усеща навсякъде.” Премиерът помоли делегатите от ГЕРБ на форума да се извинят на съгражданите и съселяните си за това, което се случва.
Като пример за огромното изразходване на средства Борисов посочи проекта “Белене”, по който вече са „изхарчени над 1 млрд. лева, без да има ясен план“. Другият пример, даден от него, беше с турската компания, изпълнител на магистрала “Люлин”. „Искат допълнително пари, а ако те се оттеглят в края на годината, европейците си прибират парите и тогава пак лошият министър Дянков трябва да намери средства от държавния бюджет, за да достроим магистралата“, обясни Борисов.
Той попита кой би допуснал, че НЕК е доведена до банкрут. Над 1 млрд. лв. са задълженията на компанията, която била „точена, източвана в знайни и незнайни проекти“, изчисли премиерът. От изказването му стана ясно още, че правителството иска финансова помощ от Брюксел, защото „българският асфалт е на 30 години, а в момента в Германия правят такъв, който да надмине 30 години“. “Отдавна сме надминали Германия по вечен асфалт”, шеговито отбеляза Борисов.
Той каза, че се надява, че на срещата на върха в Брюксел идния петък „лидерите на ЕНП ще осигурят няколко минути за разговор с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, за да представим пред него проблемите, които имаме”. Борисов допълни, че възлага и много надежди на ЕНП да лобират и да помагат на правителството на ГЕРБ. „Тъй като нямаме коалиционен партньор в България, отдаваме голямо значение на ръководството на ЕНП, защото коалиционният партньор на ГЕРБ е ЕНП“, поясни Борисов.
Премиерът обърна внимание на факта, че председателят на ЕП Йежи Бузек е избран от ЕНП, че от партията е излъчен и председателят на ЕК – Жозе Мануел Барозу, както и председателят на съвета Херман ван Ромпуй. „Всички те много добре познават България: лошият имидж, който има държавата, и всички промени, които се правят през последните месеци“, отбеляза той. И допълни, че помощта е „да подкрепят нашите реформи с необходимото финансиране, защото българският бюджет е направен така, че се финансира от косвени данъци, а в условията на криза те падат - и от ДДС, и от митници. Единственият източник за финансиране е използването на европейските фондове и солидарност”.

Станете почитател на Класа