Едва 0,09% от депутатите на ГЕРБ задавали въпроси

Повече от 100 от общо 117 депутати от ГЕРБ не са задавали въпроси на парламентарен контрол досега. Това сочи доклад на Института по модерна политика (ИМП) за дейността на Народното събрание в периода ноември 2009 г. - февруари 2010 г., представен от основателя на института Борислав Цеков вчера.
„От 10 депутати ГЕРБ не може да събере и един, който да е задал въпрос в Народното събрание, или 0,09% от депутатите на управляващата партия участват активно в парламентарния контрол“, обяви Валентин Стойчев от ИМП. В това отношение от ИМП поставят на народните представители от ГЕРБ слаба оценка. „Отличници“ по зададени въпроси в НС са представителите на Синята коалиция. За първия мониторингов период те са следвани по активност от депутатите от „Атака“, а на трето място са народните избраници от БСП. За втория мониторингов период „отличниците“ остават в Синята коалиция, но вече са следвани от БСП, а „Атака“ отива на трето място.
Парламентарният контрол у нас е формален, сочи още докладът. Според Борислав Цеков това се отнася главно до прозрачността по отношение на гражданските права и дейността на МВР. От ИНП предложиха и въвеждането на блиц-контрол в парламента.

Станете почитател на Класа