Павлин Димитров разкритикува реформата на Миков в МВР

Зам.-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров разкритикува вчера реформата в МВР, направена по време на кабинета „Станишев“. Димитров беше главен комисар и и.д. главен секретар на ведомството в последната година от мандата на предишното правителство.
„2008 г. се направи една никому ненужна реформа“, заяви той и добави, че казва това за първи път. „Тогава никой не чу моето мнение, макар че бях в този екип“, обясни зам.-министърът. Едва сега той разкри, че са били на различни мнения с бившия вътрешен министър Михаил Миков. Според Димитров веднъж завинаги в МВР трябвало да се направи промяна, реформа, ясна на целия състав.
Запознати припомниха, че на 1 януари 2008 г. „стартира“ ДАНС. Тогава й бе отреден бюджет от около 140 млн. лева за малко над 3000 души, като бюджетът за цялото ведомство с численост от около 60 000 души беше под милиард лева. Преди година пък бяха изградени пет нови главни дирекции в МВР и нова административна структура.
По думите на зам.-министъра оптимизацията и организацията трябва да бъдат направени така, както е в европейските страни. „Тя не се прави за няколко месеца“, допълни той. „Ние трябва да обиколим всички до последния служител като йерархия - да ни познават и ние да ги познаваме“, изрази каза Димитров.
„Когато защитих първия протест на служителите на МВР, моята глава е била “отсечена” и до последния момент се е мислило как да бъда отстранен“, каза Павлин Димитров за миналото управление на МВР и протеста на служителите преди година. Тогава той се срещна с тях. „Колкото и да е грубо, животът е материален. Млади хора, искат да се наложат, да се докажат, да работят и да живеят един по-добър материален живот“, защити и сега протестиращите зам.-министърът. „Иначе не бих си позволил да освиркам министъра си. Той не е само политическа личност, но той е и работодател и трябва да уважаваме институцията“, обясни още Павлин Димитров. Според него е реалистично да се намалят заплатите на ръководния състав на МВР, защото “нямаме друг избор”.
В събота полицаите се събраха в центъра на София, за да протестират срещу идеята да плащат осигуровките си сами. Те поискаха, ако това стане факт, да бъдат компенсирани. Министър Цветан Цветанов отиде на протеста и обясни, че няма да говори пред служителите на реда, защото идва в качеството им на работодател. Цветанов заяви, че е получил уверение от шефове на регионални дирекции на вътрешните работи, че те са готови да бъдат намалени техните заплати, но да не се пипат възнагражденията на редовите полицаи.

Станете почитател на Класа