Антоний Гълъбов, социолог: Никой не иска провал на кабинета "Борисов"

- Г-н Гълъбов, до какво ще доведе процедурата по импийчмънт на президента?
- Процедурата е много сериозен политически сигнал. Част от мотивите са сериозни и не трябва да бъдат подценявани. Ако се стигне до КС, дори и там да се прецени, че те не са достатъчни за отстраняването на президента, ще бъде излъчен ясен сигнал за липсата на доверие към институцията на държавния глава.

- В своя междинен доклад отпреди седмица Европейската комисия отбеляза, че правителството има воля за промяна. Според вас готови ли са управляващите да доведат започналите реформи докрай?

- От гледна точка на реформисткия експертен потенциал такъв има и той не е само в политическа партия ГЕРБ, а основно в Синята коалиция. Там е съсредоточен. Единственото управление, което е имало ярко изразен реформистки характер, беше формирано именно от ОДС. Според мен същественият въпрос е в готовността на ГЕРБ да привлече и да се възползва пълноценно от това национално реформаторско мислене. От неговото решаване ще зависи ефективността на излизането от кризата.

- За разлика от предишни правителства, които взимаха важни решения на тъмно, настоящето подлага всяка идея на дискусия. Този стил на работа разбира ли се от хората и не остава ли точно заради това впечатлението за проба-грешка?
- Със сигурност това носи риск. Още повече че самата българска общественост е свикнала властта да се прави на тъмно. Свикнала е решенията да бъдат взимани без граждански и обществен дебат. Това е естественият риск, но от друга страна, се позволява на хората наистина да се ориентират в съществуващите различни мнения и оценки и не не последно място дава възможност на управляващите да се ориентират много по-добре къде има консолидиране на съпротива срещу определени мерки и къде не. Чрез тази стратегия правителството се ориентира по следния начин: където има консолидирана съпротива – изчаква, а там, където няма такава, да напредне значително. Искам да дам пример с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Там са заложени изключително важни приоритети за правителството и по тях няма напрежение, конфликти и скандали. Това е много съществено, защото именно през инфраструктурните проекти е възможно да започне, ако не съживяване, то поне стабилизиране в икономически план на сектори, които са в тежко състояние, като в строителството например. За мен същественият въпрос е във волята да бъде разширена основата на експертизата, с която се управлява. Това е ключовият въпрос за управлението. Докато тази експертиза остава извън оборот и извън планирането на управленските действия ще губим и нерви, и енергия и в крайна сметка това намалява общата ефективност на управление.

- Чуват се гласове за предсрочни избори. Има ли алтернатива управлението на ГЕРБ и доколко моментът на тежка криза е уместен за избори?
- Това е напълно несериозно като твърдение. Истината е, че никой не иска провал на това правителство. Опозицията и различни политически кръгове се интересуват само от едно – да компрометират реформаторските намерения на управлението, но не да го свалят от власт. Никой не иска предсрочни избори. Това е категоричното ми мнение. Останалите политически сили знаят, че не могат да спечелят властта, а и не желаят да я спечелят, което е по-важно.

- Всъщност едни предсрочни избори биха ли довели до промяна на статуквото?
- В никакъв случай. Само биха загубили време и енергия, което наистина може да се окаже критично.

- Според вас правителството ще стигне ли докрай при извеждането на цялата истина за последните години?
- Това е стратегически важен въпрос за управлението, защото ако концентрират всичките си усилия в тази насока, съм убеден, че постепенно ще станат ясни много от икономическите проблеми в България. Страната ни беше определяна единодушно само допреди година като държава, превзета от корупция, а преодоляването на това състояние не се случва единствено и само със смяна на управляващия елит. Необходима е наистина много целенасочена работа срещу организираната престъпност и корупцията, за да бъдат постигнати резултати. Това е стратегическо поле на управлението и ми се струва, че заради това срещу вицепремиера Цветан Цветанов има генерирани атаки и опит за неговото компрометиране.

Интервюто взе Ана Михова

Станете почитател на Класа