Импийчмънтът срещу президента е под въпрос

Мария Матеева
Райко Байчев


Възможно е РЗС да оттегли решаващите си 8 гласа за импийчмънта на президента Георги Първанов, стана ясно вчера. Лидерът на партията Яне Янев постави ултиматум на премиера Бойко Борисов да се отрече от думите си пред bTV от неделя, че искането за импийчмънт е в отговор на атаките на Първанов срещу правителството. „Президентът пръв нанесе удар срещу правителството“, каза в ефира Борисов. И допълни, че импийчмънтът е кризисна, а не антикризисна мярка. „Във времето, когато е трябвало да има антикризисни мерки, сиреч да не се наливат пари в „Цанков камък”, да не се наливат пари в „Белене”, да не се подписва „Бургас-Александруполис”, е трябвало да се говори за антикризисни мерки”, аргументира се той.
„Това е некоректно, такъв мотив първоначално изобщо не бе поставян“, коментира изказването на Борисов Яне Янев. Лидерът на РЗС допълни, че чака отговора на премиера до 17 часа днес, тъй като е невъзможно и неконституционно да се иска импийчмънт за критики срещу правителството. „Няма да ставаме адвокати на премиера Борисов, той не може да иска импийчмънт на всеки, който не е с правителството и го критикува“, каза Яне Янев. Лидерът на РЗС уточни, че ако премиерът не се отрече от мотивите си, от партията ще решат как да гласуват. Янев не отрече възможността 8-те депутати на РЗС да не подкрепят искането.

Реакциите

„Без тези осем депутати ГЕРБ, Синята коалиция и „Атака“ не могат да стигнат нужния брой от 161 гласа. Но това, което е записано в мотивите, е, че президентът е нарушил член 32 от конституцията, а не че е критикувал правителството“, коментира пред „Класа“ съпредседателят на ГЕРБ Тодор Димитров. „ДСБ очаква дебат за това, готово ли е правителството за антикризисните мерки, и този дебат трябва да се води от ГЕРБ. Но в замисляното преминаване на дебата по импийчмънт в такъв за антикризисните мерки ДСБ отказва участие“, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов вчера. Той обаче уточни, че тъмносините ще гласуват „за“ отстраняването на Георги Първанов.
Въпреки колебанието от страна на РЗС дали ще подкрепи импийчмънта, от ГЕРБ са категорични, че дебат в пленарна зала ще има. „Депутатите от РЗС вече са положили подписите си под мотивите, при това след като са се запознали с тях. Обсъждане в парламента ще има“, обясни зам.-председателят на НС Лъчезар Иванов.

Скептичните

Скептичен към успеха на опита за отстраняване на президента беше вчера омбудсманът Гиньо Ганев. Има събрани подписи, ще предстои дебат в НС, след това парламентът ще изпрати това свое предложение до Конституционния съд, но не забравяйте, че КС трябва да се произнесе с мнозинство. Дали ще се намери такова мнозинство, се питам аз“, попита вчера риторично Ганев.
Президентът Георги Първанов пък вчера беше категоричен, че ще коментира импийчмънта едва след парламентарния дебат. Той няма да присъства на обсъждането в пленарна зала в сряда. „Аз си имам работно място“, лаконичен беше президентът. Факта, че държавният глава ще си остане на „Дондуков“ 2, докато депутатите обсъждат обвиненията срещу него, потвърди за „Класа“ и президентският пресцентър.


Събират подписи в защита на държавния глава

На повече от сто места в страната се събират подписи в подкрепа на президента Георги Първанов срещу искането за неговото отстраняване. Целта е подписката да продължи с месеци до евентуалното произнасяне на Конституционния съд и да има национално представителство. Това каза вчера депутатът от ПГ на Коалиция за България Антон Кутев.

Станете почитател на Класа