Костадин Паскалев, кмет на община Благоевград: Министърът по евро- фондовете е излишен

- Г-н Паскалев, какви механизми трябва да търсят общините, за да излязат от кризата?
- Общините, които са влезли в кризата, трябва да намерят начин да излязат от нея. Аз не смятам, че всички са в криза. Тези, които се управляват добре, не са. В криза са онези общини, които реално погледнато имат проблеми със структурите в сферата на образованието, здравеопазването, културата. Отделно са зле и онези, които нямат добра финансова дисциплина и не са организирали добре приходната си част от гледна точка на две направления. Едното е събиране на данъци и такси, а другото е от гледна точка на разпореждането със собственост. Разбира се, третото, което може да се коментира, е управлението на собствеността, която се отдава под наем и на концесии. Така че, не бих могъл да коментирам наличието или отсъствието на криза – такава е ситуацията. Специално за община Благоевград мога да кажа, че към момента нямаме неразплатени разходи. Перспективата ни е добра от гледна точка на приходната част. Ако държавата изпълни ангажиментите си по държавно делегираните дейности, както е записано в Закона за държавния бюджет, аз не мога да прогнозирам, че ще има криза. Съвсем спокойно ще си премине годината.

- За пръв път през 2009 г. се отчита намаляване на приходите на общините с над 260 млн. лева. Как ще коментирате тези цифри?
- Това е нормално. Миналата година основното неизпълнение на бюджета на общините беше в две-три направления. Едното беше по данъка за безвъзмездно придобиване на имоти, където на практика приходите на общините бяха около 30% от заложените параметри. Съвсем естествено e стагнацията на пазара на недвижими имоти да се отрази на този приход. Има и друго направление, с което ако не се заеме държавата, според мен ще има допълнителни проблеми. Това е усвояването на европейските средства. Твърдя, че средните и малките общини няма да могат да усвояват европейски средства, ако държавата не ги подкрепи. Имам предвид, че с управляващите органи на съответните оперативни програми, с механизмите, наредбите и правилниците, които са приети от момента на осъществяването на дейността от подаването на документите и одобряването им до момента на разплащането, обикновено минават около шест месеца. Нашата държава трябва да разбере, че ако иска да усвоява европейски средства и да разширява институционалните възможности на общините, би трябвало да ги подкрепи в рамките на тези огромни пари, които са необходими за изпълнение на европейските проекти.

- Какво очаквате от създаването на новия министерски пост по усвояването на еврофондовете?
- Нищо не очаквам от този пост. Министърът по еврофондовете е усвоил 1,4 млн. лв. по европейските фондове като кмет, а аз съм усвоил 30 млн. лева. Какво, мен ще ме направят премиер ли? Нямам очаквания за по-добро усвояване на средствата по европейските фондове. Смятам, че при сега съществуващия механизъм, този пост е абсолютно излишен. Както смятам, че беше излишен и постът на г-жа Меглена Плугчиева в предишния Министерски съвет.

- Новият министър Томислав Дончев съобщи, че се обсъжда вариант да отпадне предварителният контрол върху книжата, подготвени от общините за проекти според Закона за обществените поръчки. Как ще се отрази това на противодействието срещу корупционните практики?
- Аз предпочитам да има контрол, но той да е бърз и ефективен, отколкото след това да възникват проблеми. Нищо не пречи да се провери документацията в рамките на две седмици. Ако отпадне тази предварителна проверка, смятам, че е възможно да се стигне до корупционни практики.

- Кметът на Смолян г-жа Дора Янкова заяви, че за един европейски проект се борят по 10 общини. Как ще коментирате тази цифра?
- Това означава, че са добри борци. Смятам, че е добре да се борят повече общини за проектите.

- Очаквате ли да имате проблем със събирането на местните данъци и такси?
- Не очаквам община Благоевград да има проблем със събирането на местните данъци и такси. И в момента община Благоевград изпълнява приходната си част. В рамките на около 24% са приходите от местни данъци и такси за този период от три месеца, което е абсолютно нормално.

Интервюто взе Соня Стамболийска

Станете почитател на Класа