Димитър Николов, кмет на община Бургас (ГЕРБ): Големите общини трябва да получават повече финансиране

- Г-н Николов, защо общините поискаха нов закон за местните данъци и такси?
- Нов закон за местните данъци и такси е необходим във връзка с желанието на общините да се децентрализират финансово от държавата и в посока на осигуряване на по-качествена приходна база в общинските бюджети.

- Какви други механизми трябва да се приложат, за да излязат общините от кризата, според вас?
- Основни теми, които коментирахме на срещата в Министерския съвет на 30 март между Сдружението на общините и представителите на централната власт, е за подобряване на процедурите и ускоряване на сроковете по усвояването на средствата от Брюксел по оперативните програми. Точно това е според мен е най-сериозният антикризисен инструмент, който ние можем да използваме. Тези общини, които са с помощно усвояване на средства, за да решат най-наболелите си инфраструктурни проблеми, са по-защитени от кризата. На други общини, които не са осигурили достатъчно приходи и не са направили достатъчно по усвояването на средствата по оперативните програми, ще им е много трудно.

- През 2009 г. за пръв път е имало намаляване на собствените приходи на общините с над 260 млн. лева. Защо?
- Това намаляване е вследствие на икономическата криза. Намаляват сделките заради липсата на интерес, намаляват и съответно постъпленията от местния данък. Има, разбира се, и други причини. В община Бургас намаляването на приходите е с около 15 млн. лева и за да компенсираме тази разлика, ние сме си редуцирали разходите. Гъвкави сме и не можем да водим друга политика заради липсата на средства по строителството на общински пътища и инфраструктурни задачи.
Затова пък кандидатстваме в оперативните програми на Европейската комисия.

- Какво очаквате от създаването на новия пост министър по еврофондовете?

- Ние поставихме на Томислав Дончев много задачи на въпросната среща на „Дондуков“ 1. Така например поискахме да се увеличи размерът на авансовите плащания по всички оперативни програми, да бъде предоставена възможност за авансови плащания не само в СМР-та (строително монтажни работи, б.р.), но и по други процедури. Да се оптимизират процедурите по разглеждането на заявленията на предприятията за броя и вида вредни емисии (верификация, б.р.), на исканията за плащане и възстановяване на средствата. Искаме да се спазват сроковете и средствата, които общините са инвестирали в актувани СМР-та до момента, държавата по-бързо да ги верифицира и да ги възстановява, за да не се затрудняват общините. Настояваме също да отпаднат изискванията многократно да се представят едни и същи документи в процеса на отчитане на оперативната програма, както и да се даде възможност големите общини да получат по-голям размер на финансиране, когато кандидатстват по Оперативна програма „Регионално развитие“. Причината: имат по-големи нужди.

- Министър Томислав Дончев съобщи, че се обсъжда вариант да отпадне предварителният контрол върху книжата, подготвени от общините за проекти според Закона за обществените поръчки. Съществува ли риск по този начин да се отвори възможност за корупционни практики?
- Не смятам. Според мен предварителният контрол е дотолкова, доколкото предварителният бенефициент да е сигурен, че това, което внесе, е с изчистено съдържание и няма да бъде върнато със забележка от управляващите органи. Според мен, когато една община или един кмет е убеден в административния капацитет на екипа си и е сигурен, че той е перфектен, не е нужно да губи време за предварителен контрол. Това само ще удължи процеса по внасяне на проектодокументация и одобрението й. Според мен идеята е добра и трябва да се приложи, най-малкото защото значи по-малко бюрокрация.

- Очаквате ли да имате проблем със събирането на местните данъци и такси?
- Очакваме, но ние току-що стартирахме процеса по събиране на местните данъци и такси, така че трябва да минат поне шест месеца, за да видим какъв ще е точно проблемът. Сега е прекалено рано да се правят прогнози.

Интервюто взе Соня Стамболийска

Станете почитател на Класа