Първанов: Трябва да се помага на правителството

Мария Матеева

Не критикувам правителството, смятам, че трябва да му се помага. Искам по-радикални мерки срещу кризата. Това заяви президентът Георги Първанов в отговор на въпрос на „Класа“ по време на специалната пресконференция на „Дондуков“ 2, свикана на 1 април по повод провалената процедура по импийчмънт от 31 март.
Според държавния глава правителството видимо не се справя с битката срещу кризата и при изработването на новата антикризисна програма са направени много компромиси, изгубени са 8 месеца и скоро ще се наложи да бъде актуализирана за пореден път заради кратковременния характер на предложените мерки.
Президентът обеща стабилизиране на отношенията между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2, но беше категоричен, че няма да позволи свиване на президентските функции. „Президент и премиер не бива да се конкурират. Тези, които смятат, че ще ми затворят устата, бъркат, тези, които са мислели, че ще се радикализирам и ще направя държавата заложник на своите интереси, очевидно не ме познават“, обясни президентът. Той беше категоричен и че няма да позволи превръщането на българския президент в церемониалмайстор.
За първи път Първанов заговори за новосъздадената „антипрезидентска коалиция 4 минус“, визирайки партиите, които внесоха предложението за отстраняването му. По повод резкия завой на РЗС преди вота, който на практика обърна резултата от гласуването, пък президентът обясни, че това не се дължи на специално отношение не РЗС към него, защото именно от страна на Яне Янев е чувал най-острите критики срещу себе си. Той отхвърли категорично и връзката между себе си, Алексей Петров и РЗС, в която го обвиниха от ГЕРБ. „Не съм се виждал на четири очи с Алексей Петров, не аз съм правил фирма с него“, обясни президентът.
Държавният глава обяви мотивите за импийчмънт за несъстоятелни. Според него те демонстрират непознаване на конституцията. Президентът припомни и искането на Цветан Цветанов от лятото на 2008 г. В него ГЕРБ настояваше за президентски указ за разпускане на правителството на Сергей Станишев. „Ако бях направил това, щях много грубо да престъпя конституцията“, каза още Първанов.

Станете почитател на Класа