Борисов: Надявам се, че стигнахме дъното на кризата

Надявам се, че сме стигнали дъното на кризата и няма да има повече негативни ефекти върху хората. Това обяви вчера премиерът Бойко Борисов в предаването на Нова телевизия „Здравей, България“ . „Ако не съумеем да намерим допълнителни буфери с тези мерки обаче, ще бъде по-лошо“, допълни той по повод новоприетата антикризисна програма на кабинета от миналата седмица.
Борисов отново препрати към предишното правителство и обясни, че антикризисни мерки е трябвало да се взимат преди две години, сега се взимали само кризисни. „Всеки ден възникват и излизат анекси към отделни договори, които са скрити от държавата. Например в договора за т. нар. Водно огледало на Кърджали от 8 млн. лева става 80 млн. лева. Сумите по тези анекси не са включени в бюджета за 2008 и 2009 г. и понеже не ги знаем, не са и в бюджета за 2010 г.“, възмути се Борисов.
Той беше предпазлив в коментара си по проваления опит за отстраняване на държавния глава. Въпреки неуспеха на атаката срещу президента Борисов обясни, че тя е изиграла положителна и дисциплинираща роля. „По тази тема трябваше да се изговорят нещата. Импийчмънтът изигра положителна роля“, обясни премиерът. „Първо, всички ще бъдат по-внимателни към нарушаване на конституцията. Второ, видя се, че РЗС е партия на тройната коалиция. Така че според мен импийчмънтът има дисциплиниращ ефект”, смята Борисов.
Атаките на БСП срещу приятелката му Цветелина Бориславова Борисов окачестви като реакция на безизходицата, в която се намират социалистите в момента. „За мен е ясно кой ми е приятел и кой не. Аз искам да знам кой е приятелят или приятелката на лидера на БСП, за да може нашите младежки структури да го проверят за конфликт на интереси“, каза премиерът.


Казват утре кой ще е новият здравен министър

На заседание на МС утре ще бъде обсъдена кандидатурата на нов министър на здравеопазването. Това стана ясно от изказването на Борисов по Нова телевизия. Той обясни, че предишният здравен министър Божидар Нанев е бил плах и очаква от бъдещия министър да е твърд в осъществяването на реформата. В лекарските среди се спрягат имената на неколцина кандидати за поста на нов здравен министър. Това са главният секретар на Министерството на здравеопазването Нели Нешева, председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов, както и директорът на болницата в Русе д-р Минчо Вичев. Слухове пращат на поста и шефа на Университетската болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев, както и на проф. Анна-Мария Борисова, която работи в столичната болница по ендокринология и е председател на Българското дружество по ендокринология.

Станете почитател на Класа