ГЕРБ отхвърля ветото на президента за НПК

ГЕРБ отхвърля ветото на президента Георги Първанов върху два текста в НПК - за ползването на анонимен свидетел като доказателство в съда и викането на служебен защитник при отсъствие на адвоката на подсъдимия. Това обяви преди заседанието на Министерския съвет вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. „Изпълнителната комисия на ГЕРБ начело с нейния председател - премиера Бойко Борисов, реши, че не трябва да се правят отстъпки“, каза вицепрезидентът. Той е обсъдил текстовете с ПГ на ГЕРБ във вторник вечерта. „Обществото и държавата се нуждаят от справедливост, както и от бързо законодателство и приключване на съдебните процеси“, аргументира позицията на управляващата партия Цветанов.
Президентът Георги Първанов наложи вето върху спорните текстове с указ от 7 април. Мотивите му са, че има заплаха за демократичните права на гражданите. Според държавния глава, ако бъдат приети, поправките ще създадат риск от осъдителни присъди срещу България от Европейския съд за правата на човека.
Спорните текстове вчера бяха гласувани повторно и от правната комисия към НС. Те бяха одобрени от членовете на комисията с 14 гласа „за”, 5 „против” и 4 „въздържали се”. За преодоляването на президентското вето двата текста трябва да получат мнозинство и в пленарна зала.

Срещу приемането на въпросните два текста възроптаха от БСП и ДПС. Те заплашиха, че ще сезират Конституционния съд и за друг спорен текст – връщането на т. нар. вечно обвинение (това са делата, които се водят повече от две години и по които няма движение), срещу което възрази и Синята коалиция.

Станете почитател на Класа