Синята коалиция засега по-скоро „за“ новия здравен министър

Синята коалиция засега по-скоро подкрепя номинираната за здравен министър Анна-Мария Борисова. СДС и ДСБ вчера се срещнаха с Борисова, за да изслушат по-подробно идеите й, тъй като в понеделник обявиха, че не искат да подкрепят личности, а идеи за политика. „Тя показа силно изразен хъс за работа, както и воля за реформи, обвързани с конкретни срокове за изпълнението им“, заяви Ваньо Шарков след заседанието. Пред „Класа“ той уточни, че сините все още размишляват. „Ще решим дали да я подкрепим след седмица. Там е работата, че стратегията за реформа в здравеопазването трябва да се съгласува с финансовото министерство“, коментира Шарков. Той поясни и конкретните намерения, които кандидат-министърът заявила пред сините по време на срещата: „Проверка на системата, доразработване на унифицирани стандарти, реформиране на системата за болничната помощ и др“. Асен Агов от ДСБ каза пред „Класа“, че лично я одобрява, понеже изглеждала мотивирана. „Не съм привърженик на това, да се посреща всеки нов министър „на нож“, каза още Агов.


ДАНС отложи конкурс за регионални шефове на НЗОК

Заради изземане на документация от НЗОК от страна на следователи от ДАНС вчера не се състоя конкурс за поста директор на РЗОК в 28-те областни центъра в страната. Над 70 кандидати се явиха в сградата на НЗОК, но там били уведомени, че конкурсът няма да се проведе. В съобщение на сайта на НЗОК се казва, че при последното изземане на документи заедно с останалите е иззета и документацията, свързана с провеждания в момента конкурс за директори на РЗОК, и затова конкурсът ще се отложи.


Гергана Павлова най-вероятно става зам.-министър
Премиерът Бойко Борисов най-вероятно ще назначи Гергана Павлова за зам.-министър на здравеопазването, съобщиха неофициални източници. Ресорът на Павлова ще е политиката с лекарствата. Тя е завършила счетоводство в Икономическия университет във Варна, а после е специализирала международни икономически отношения в УНСС. От 2008 г. е мениджър за работата с клиенти в IMS Health – България.

Станете почитател на Класа