ДСБ подкрепя правителството, но иска реформи

Лидерът на ДСБ Иван Костов обяви в Пловдив, че подкрепя правителството на ГЕРБ, но поиска повече смелост и незабавни реформи от управляващите. Костов прочете вчера резолюция на ДСБ, изготвена след национална съвещание на тъмносините, в която се казва, че партията подкрепя ГЕРБ заради изразените намерения да противодейства решително на кризата, да постигне ускорено и ефективно усвояване на европейските средства и да търси наказателна отговорност от злоупотребили политици от тройната коалиция, както и да спре организираната престъпност и корупцията. Въпреки подкрепата си обаче ДСБ запазва критичния си тон към управляващите. В становището на партията се казва: „Нашата оценка е, че ГЕРБ видимо преустановява усилията си да постига част от заявените приоритети. Последните 60 антикризисни мерки на правителството представляват отказ от реални реформи. Затова ДСБ ще увеличи своята настойчивост за връщането на управляващите към курса на реформи, обещани на избирателите и разработени в антикризисния план от 1 октомври 2009 г.
Лидерът на партията Иван Костов заяви, че управляващите имат навика при всеки повдигнат глас да се плашат и да се движат по ръба на левия популизъм. Тъмносините са доволни от проверките, които пълнят бюджета.
„ГЕРБ върши трудни и непопулярни реформи, каквито са здравната и пенсионната. Те са тежки реформи, но отлагането им пречи и не трябва да има отстъпление“, заяви и Екатерина Михайлова, зам.-председател на ДСБ.
Според тъмносините министрите от кабинета „Станишев“ Пламен Орешарски, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев трябва да отговарят за нарушенията в Национална агенция „Пътна структура“. Иван Костов добави, че ДСБ са доволни и от това, че започват се разкриват злоупотребите на Ахмед Доган. Тъмносините застават и зад кандидатурата на Анна-Мария Борисова за здравен министър, въпреки че обществото не я приема, каза лидерът на ДСБ Иван Костов. Депутати от неговата партия обаче коментираха пред „Класа“, че Борисова трябва сама да прецени дали „колоритът, който има в нея“, ще й помогне в задачата, или ще й пречи.



Синята коалиция търси разширяване в дясно за местните избори

Синята коалиция ще търси разширяване в дясно за местните и президентските избори. Това заяви пред „Класа“ депутатът от ДСБ Асен Агов. Като потенциални партньори Агов посочи „Обединени земеделци“, „Новото време“, „Гергьовден“ и БНД. На последните избори сините се явиха заедно с „Обединени земеделци“, само че единственият депутат на земеделците – Венцислав Върбанов, стана независим.


Настояват за пропорционална избирателна система

На форума си в Пловдив вчера ДСБ прие резолюция, в която са посочени принципите при изработването на новия избирателен кодекс. ДСБ е за пропорционална избирателна система със запазен праг и преференциално гласуване, за постоянна изборна администрация и избирателни секции извън страната в българските дипломатически представителства.

Станете почитател на Класа