Цветанов: Прекъснете връзките между ВСС и "Октопода"

Да се прекъснат връзките между ВСС и „Октопода“, поиска вчера вътрешният министър Цветан Цветанов пред Би Ти Ви. „Много е опасно, много е страшно, ако действително продължи функционирането на „Октопода” във ВСС”, заяви шефът на МВР. По повод изнесената в медиите информация, че шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов е връзката с „Октопода“, Цветанов заяви, че Пенгезов сам се е припознал и че може да се „приеме хипотетично, че това е човекът“. „Компетентен орган е Висшият съдебен съвет и те са хората, които трябва да вземат правилното решение“, заяви още Цветанов. Според него трябва да се намери механизъм за избор на магистрати, който да прекъсне приятелството между висш магистрат и представители на „Октопода”, защото те водят до липсата на справедливост и са причина за загубеното доверие в съдебната система. Вътрешният министър обяви, че механизмът за избор на членове на ВСС е бил една от темите, по които е разговарял по време на посещението си във ВСС миналия четвъртък, и определи резултата от срещата като „конструктивен“.
Според Цветанов крачка напред в отношенията между МВР и ВСС ще е даването на право на достъп на магистратите до класифицирана информация, но не по право, а за определени случаи. „Не може да има задържани криминални лица, а делото да бъде отлагано безкрайно и след това да бъдат пускани на свобода“, обясни министърът.
Според шефа на МВР акциите "Октопод" и "Недосегаемите" доказват връзки между организираната престъпност и властта. „Изникват фигури, свързани с РЗС и ЛИДЕР, като доказателство за факта, че определени лица от криминалния свят искат да влязат във властта“, каза вътрешният министър. Цветанов не отрече и възможността за арести на политици .“Целта е да се стигне до високо ниво. Смятам, че икономиката се събужда, и съм убеден, че нещата ще вървят към по-добро“, допълни той.
Цветанов обяви, че предстоят още арести по акция „Недосегаемите“, която стартира миналата седмица, но само един от задържаните остана в ареста. „Говорим за източване на 11 млн. лв. и схеми, които са допринесли за източване на още повече пари. По тези схеми на хора с нисък социален статус, предимно роми, се прехвърлят фирми, чрез които се източва ДДС“, обясни той.
Според вътрешния министър въпрос на доказване е дали енергийният бос Христо Ковачки ще бъде обявен за част от групата на „Недосегаемите“. „В момента сме започнали отдолу нагоре. Схемата би могла да бъде разплетена при съвместна работа с НАП", коментира Цветанов.
Ковачки, който вчера дойде лично на делото срещу него за данъчни измами в Софийския градски съд, не пожела да коментира операция "Недосегаемите" и евентуална връзка с обвинението срещу него.
Междувременно от пресцентъра на МВР съобщиха, че вчера е задържан за 72 часа още един участник в “Недосегаемите”. Става въпрос за 45-годишния В.Д., който се е предал на служители на ГД “Криминална полиция”. Той е бил част от организираната престъпна група, извършвала данъчни престъпления и пране на пари.


Споразумяват се за архивите на ДС

Споразумение за подялба на архивите на ДС между комисията по досиетата, Държавна агенция „Архиви“ и МВР подписват днес шефове на трите ведомства. Министър Цветан Цветанов, председателят на Държавна агенция „Архиви” проф. Георги Бакалов и председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов ще сложат подписите си в 10.00 часа днес в заседателната зала на Министерството на вътрешните работи.

Станете почитател на Класа