Етичният кодекс за депутатите готов до месец

Мария Матеева

До месец ще е готов новият етичен кодекс на депутатите. Такъв срок са си дали за работа по него членовете в комисията по корупцията и етика към НС, обяви пред „Класа“ Валентин Иванов, депутат от „Атака“.
Проектът предвижда строги мерки за поведението на народните представители, включително забрана да приемат протоколни подаръци, които ще трябва да се предават в парламента и няма да се ползват лично от народните избраници. Освен това на депутатите ще бъде забранено да ругаят в пленарна зала и да се срещат със съмнителни лица в свободното си време. Сред предвидените наказания при такива нарушения е глоба в размер на цялата им работна заплата.
Текстът е внесен от председателя на комисията Димо Гяуров от Синята коалиция миналата седмица. Първото му обсъждане е насрочено за този четвъртък. „Промените са смели. Това е обаче едно предизвикателство в хубавия смисъл на думата. Ще видим дали ще бъде прието“, обясни Гяуров. Въпреки че смятат, че такива мерки са необходими, от ГЕРБ тепърва ще се произнасят по всеки конкретен текст, обясни представителят на управляващите в комисията Николай Коцев. От БСП смятат мерките за прекалено крайни и тепърва ще ги обсъждат.

Станете почитател на Класа