БСП иска ревизия на стари приватизационни сделки

Мария Матеева
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Ревизия на ключовите приватизационни сделки на правителствата на СДС, НДСВ и ДПС иска БСП. От „Позитано“ 20 са подготвили списък, в който влизат „Кремиковци”, БТК, Златни пясъци, Слънчев бряг, авиокомпания „Балкан”, Пощенска банка и др. Червените внасят предложение за това в парламента и се надяват на подкрепа и от страна на ГЕРБ, „Атака“ и Синята коалиция.
От партията настояват да се анализират резултатите от сделките, тяхното въздействие върху бюджета и фискалния резерв и условията, при които са сключени. На въпрос на „Класа“, защо не са предприели ревизия по време на тяхното управление, лидерът на партията Сергей Станишев коментира, че тогава приоритет на кабинета е било вдигане на жизнения стандарт на населението и интеграцията в ЕС, а не ровене в миналото. Сега обаче от БСП настояват ревизията на минали правителства да не се прави избирателно.
Червените обмислят и първия вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов. Все още обаче не е започнало събирането на необходимите 48 подписа за инициирането на атака срещу кабинета в НС. „Вот на недоверие ще има, но това е въпрос на консултации и с други парламентарни групи“, обясни Станишев. От ДПС по принцип биха подкрепили вот на недоверие срещу кабинета, но след уточняване на конкретни мотиви. „Вероятно ще застанем след такава инициатива, но не искаме да изпадаме в ситуацията на предишни опозиции, които обявяват, че ще искат вот на недоверие, след което започват да търсят конкретен мотив“, обясни зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.
По повод появилата се в медиите информация за готвен вътрешнопартиен преврат срещу него в БСП лидерът на червените коментира пред Би Ти Ви вчера, че няма информация за такава подписка и че сме се превърнали в държава, съставена от 7 милиона клюкари, и цялата страна се ръководи от слухове. „Ако някой има нещо да каже, има си Национален съвет, има си заседание на конгреса, което е планирано за есента и там може да се каже всичко”, обясни Станишев. Проблеми в БСП има, но това са неща от нормалния живот. Ние не сме ГЕРБ. При нас не е на „легни-стани", допълни експремиерът.

Станете почитател на Класа