Социалистите се оплакаха, че БНТ и БНР им спрели клип

От цензура в държавните медии заради отказа на БНТ и БНР да излъчи клип за 1 май се оплакаха от БСП вчера.
В записа се казва, че Барак Обама се бори с кризата чрез реформи в здравната система, Франция, като създава нови работни места, а Германия, като увеличава своето производство. Накрая на записа се задава въпросът: „А вие, господа управляващи в България, как се борите с кризата?” Вместо отговор в материала са показани част от кадрите на МВР с ареста на Николай Цонев.
От БНТ са отказали да излъчат клипа с мотива, че за да бъде излъчен в този вариант - с кадри от пресцентъра на МВР и неговото лого, е необходимо да се предостави документ за това, че авторските права за тях са уредени. Отговорът на БНР пък е бил, че аудиозаписът не може да бъде излъчен, тъй като не отговаря на изискванията за търговско съобщение.
„Това връща нивото на демокрацията в България с 21 години назад“, оплака се вчера червеният депутат Антон Кутев. „Това е класическа политическа реклама, която може да бъде излъчена по тарифите на държавните медии“, допълни още той. „БНТ и БНР започват да си налагат автоцензура – нещо, което е изключително страшно и притеснително”, обясни пък колегата му от левицата Петър Курумбашев. Червените се оплакаха и че разчитали само на държавното финансиране на партиите и затова не можели да го излъчат в някоя частна медия, защото там цената е 7-8 пъти по-висока.
Малко по-късно обаче премиерът Бойко Борисов се обяви в защита на социалистите и заяви, че се е обърнал към ръководствата на СЕМ, БНТ и БНР клипът на опозицията да бъде излъчен.

Станете почитател на Класа