Според председателя на ВКС Лазар Груев Специализираният съд не трябва само да подпечатва актовете на прокуратурата

Не трябва да се създава и сянка на съмнение, че специализираният съд, който ще гледа делата за организирана престъпност и корупция, просто ще подпечатва обвинителните актове на прокуратурата. Това каза вчера председателят на ВКС Лазар Груев по повод идеята, залегнала в стратегията на правосъдното министерство за реформи в съдебната система и огласена от вътрешния министър Цветан Цветанов. В нея се предвижда да се създаде специализиран съд за решаване на делата на организираната престъпност. „Надявам се тези, които ще я реализират, изцяло да се съобразят с действащата конституция и европейските ценности“, каза още Груев. По думите му много негови колеги „имат опасения този съд да не се превърне в извънреден“. „Бързина – да, но стига да е съпроводена с гаранция за правата на човека и за равнопоставеност на страните в процеса", каза Груев по повод на становището, че специализираният съд ще гарантира бързина на съдебния процес. Той обясни още, че идеята за създаване на подобни съдилища е залегнала в конституцията и че би било добре, ако държавата има ресурс, да създаде и други такива.
Междувременно вчера ВСС освободи от длъжност пловдивския апелативен прокурор Андрей Атанасов заради контактите му с Красимир Георгиев-Красьо Черничкия. Атанасов е имал няколко телефонни разговора с бизнесмена с ланеца и 2-3 лични срещи. Пак заради Красьо членовете на съвета понижиха в ранг за 3 години плевенския прокурор Димитър Захариев.


БСП: Ако идеята бъде въведена, сезираме КС

Ако идеята за създаване на специализирани съдилища бъде одобрена и въведена, БСП ще сезира Конституционния съд, както и европейските институции, заяви вчера лидерът на партията Сергей Станишев. По думите му полицейщината в България става все по-голяма и съдът е подложен на много тежък натиск. "Когато видимо се нарушават правата на гражданите, БСП ще сезира институциите в ЕС, както и партньорите си извън Евросъюза", посочи Станишев. Според него единственото, от което имат страх управляващите, са европейските структури.


Станете почитател на Класа