Антоний Гълъбов, социолог: Само цялостна визия ще ни извади от кризата

- Г-н Гълъбов, едно от социологическите проучвания показа, че пада рейтингът на ГЕРБ като партия, но не и на Бойко Борисов като премиер. Как си обяснявате това разминаване?
- Рейтингът на министър-председателя никога не се е влияел от ГЕРБ. Онова, на което се крепи обществено доверие, симпатии, дори любов към премиера, е разбирането, че той е силен, решителен и е готов да прави някакви неща. Ще настъпи промяна в авторитета на Борисов едва когато започне да изглежда нерешителен, слаб и с нужда от съвети – всичко онова, което беше Сергей Станишев.

- Адекватни ли са мерките на правителството срещу кризата, предложени до този момент? Те станаха причина десните да се отдръпнат от управляващите и все по-ясно да се държат като опозиция.
- Онова, от което има нужда страната, не са отделни мерки, а цялостна политика. Това е същественият проблем. Част от резултатите, които се очаква да постигнат управляващите, не биха могли да бъдат постигнати чрез директно насочени мерки от този тип. Давам пример: преди да се мисли за намаляване на администрацията, трябва да се продължи административната реформа. Това изисква политика, политическа воля за реформи, а не отделни мерки – само така ще има ефект. Всичко друго е краткосрочно и не показва цялостна политическа перспектива.

- Премиерът Борисов посочи като кандидат за президент Цветан Цветанов. Подходяща ли е според вас евентуалната му кандидатура?
- Цветан Цветанов и Бойко Борисов са различни фигури. В началото отношението към Цветанов беше доста пренебрежително. Като към директен изпълнител на волята на Бойко Борисов. Постепенно стана ясно, че това е политик, който полага усилия и систематично изгражда своята политическа кариера. В момента той се ползва с повече доверие от действащия президент Георги Първанов, така че е много възможна кандидатура. Но все пак ми се струва, че е рано за такава заявка - има година и половина дотогава. Сериозните проблеми, които трябва да решава вътрешният министър, не се нуждаят от допълнително натоварване с предизборна активност. Според мен Борисов казва това в отговор на поредното активизиране на президентската администрация.

- Обяснението на премиера впрочем е, че е „вбесен на анализаторите, които се упражняваха на мой гръб, че ще избягам от отговорност в президентските избори”. Вие като анализатор как ще коментирате тези думи?
- Аз винаги съм казвал, че Борисов няма да се яви на президентски избори, за разлика от много мои колеги. Самият профил на Борисов като политик не предполага декоративната фигура на президент. Това е човек, който би искал да управлява, а не да представлява управлението. И въпреки това още от 2005 г. го спрягат за президент. Прав е и има основание да се разгневи - твърде неумело се борави с тази прогноза.

- Президентът ли е най-силният опонент на Борисов в момента?
- Президентът е най-безконтролният опонент на правителството. Това е опонент, който все по-очевидно се опитва да сглоби собствена политическа кариера през сегашната си роля. Той има всички необходими средства и възможности да оказва реално влияние върху обществения дебат, да се произнася по всички въпроси, без с това да носи какъвто и да е ангажимент. След като успя да се спаси от процедура по предсрочно прекратяване на мандата, най-вероятно докрай ще продължи да се държи по този начин. От това обаче не печели българският политически живот. Но като цяло фигурата му се засилва, понеже БСП са много нелепи в момента.

- Намирате ли логика в твърденията на социалистите, че се превръщаме в полицейска държава?
- В момента за голямо съжаление на БСП няма никаква акустика за нещата, които говорят. Пресилени са тези твърдения. Истината е, че България има нужда от налагане на ред, на справедливост и законност. Те самите показаха, че не желаят реформа в съдебната система например. Така че опитите да се твърди, че България става полицейска държава, са неприемливи и малко нахални.

Интервюто взе Райко Байчев

Станете почитател на Класа