Васил Тончев, директор на социологическа агенция „Сова Харис“: Цветан Цветанов е най-логичният избор за президент

- Г-н Тончев, премиерът Борисов даде знак, че кандидатът на ГЕРБ за президент ще бъде Цветан Цветанов. Как ви се струва тази възможност?
- Това е най-логичният избор. Цветан Цветанов е с втори рейтинг в партията и е най-успешният министър според нагласите на общественото мнение в момента. Ресорът му е пряко свързан с позицията на президента – тъй като президентът има пряко отношение към сигурността и службите. Така че е напълно логично и от гледна точка на ГЕРБ това е правилен избор. Мисля, че ще ни доведе до едни интересни избори. Предполагам, че от другата страна ще се създаде социално-либерална платформа, с кандидат като Меглена Кунева, който може да привнесе друг акцент в изборите – акцента на външната политика, на контактите с ЕС и света. И тогава ще имаме много интересен избор – вътрешен ред и сигурност срещу дипломатически акцент и контактите със света. Ще бъдем изправени пред интересен двубой.

- Знак за какво са постоянните заплахи за предсрочни избори? Това реалистично ли е, или е по-скоро емоционално изказване на премиера Борисов?
- Това е обръщение към хората, които го поддържат, и обществените нагласи, които са в негова полза. Предсрочни избори не трябват на никого, включително и на управляващите. На тях не им е нужна много власт. Много е тежка икономическата сфера и оттук всяко противостоене за мерките на управляващите изнервя самия премиер. Просто напрежението е голямо. Иначе изборите няма да доведат до нищо. Три месеца служебно правителство, назначено от президента, означава само неприятни неща за страната ни.

- Как ще коментирате конфликта между премиер и президент? Такъв ли ще остане тонът до вота през 2011 г?
- Мисля, че и двамата са зрели политици и тонът би трябвало да улегне. Но и противостоенето ще продължи. Това са двете позиции в държавата, които са най-силни, които имат най-голям отзвук сред обществото. Там са заложени противоречия, Борисов и Първанов имат различна визия за политика. Не може да бъде преодолян конфликтът, но може да бъде овладян в рамките на един по-цивилизован диалог.

- Как си обяснявате смекчаването на тона на премиера към Сергей Станишев, при положение че лидерът на БСП бе основен враг на Борисов преди изборите? Съвсем наскоро Бойко Борисов каза, че Станишев имал добри идеи като министър-председател.
- Мисля, че е политическа игра. То си е очевидно. На базата на това някак си да се премести акцентът от Станишев към президента. Станишев така или иначе е в неизгодна позиция в момента. А президентът стои в позицията на опонент. С такива думи се изостря противоборството.

- Освен БСП се очертават двама нови играчи в ляво – проект, свързан с президента Първанов, и „Движение 21“ на Татяна Дончева. Каква е прогнозата ви за това, което предстои да се случи сред левите?

- Двамата са прекалено различни. Проектът на Татяна Дончева е вътре в БСП, той ще води до опити за реформиране в самата партия. Дончева не напуска БСП, но се бори нейните идеи да се превърнат в конкретни политики вътре в БСП. Докато проектът на Георги Първанов, както изглежда досега, понеже не го е обявил официално, ще бъде много по-мащабен и извън БСП. Това ще е опит да се съберат всички сили в левия спектър в една обща платформа, в която да влезе дори и БСП.

- Синята коалиция напоследък изостри критиките си към правителството. Иван Костов предупреди, че дистанцията между ДСБ и ГЕРБ се увеличава. Има ли опасност ГЕРБ да остане в парламента само с подкрепата на „Атака“?
- Съвсем реално е да стане така. Мисля, че идеологиите, които стоят зад ГЕРБ и Синята коалиция, са твърде различни. Това, което правят ГЕРБ, засега е откровено лява политика – цялата тежест на кризата се стоварва върху бизнеса и частния сектор, а се засилва държавата в посока на хората на наемния труд, засилват се и политиките към хората, които са социално подпомагани. Това не се връзва с идеологията на Синята коалиция – съвсем нормално е те да се изтеглят вдясно и да си отстояват идентичността на автентична дясна политическа сила.

Интервюто взе Райко Байчев

Станете почитател на Класа