Цветан Цветанов изпревари по рейтинг Бойко Борисов

Маргарита Димитрова
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Вицепремиерът Цветан Цветанов е изпреварил премиера Бойко Борисов и е първи по рейтинг в държавата. Това показва национално представително проучване на МБМД, направено между 23 и 26 април сред 1212 души и представено вчера от Мира Радева, директор на социологическия институт. Цветанов капитализира успехите на правителството в борбата с престъпността, имало е и няколко ефектни акции и много повдигнати обвинения, обясни шефката на МБМД. Според нея през дългия преход обществото е очаквало да види власт, която се разграничава от престъпността.
Министър-председателят Бойко Борисов запазва стабилен рейтинг от 56%, регистрираният спад от 2 процентни пункта се дължи на трудностите, които страната ни преживява заради кризата, е обяснението на социолозите. Лидерите на опозицията са със сериозно по-нисък рейтинг от министрите, е друг извод от проучването.
Проучването на МВМД показва, че президентът Георги Първанов, който почти през целия период на двата си президентски мандата бе водач по рейтинг, сега остава на трето място с 40% подкрепа, която е значително по-слаба от първите двама - Цветанов и Борисов.
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е с одобрение от 28%, а главният прокурор Борис Велчев - с 24%.
Сред министрите извън Цветан Цветанов с най-висок рейтинг са Вежди Рашидов, Божидар Димитров и Николай Младенов - с по 38%. Следват Росен Плевнелиев – с 34%, Свилен Нейков – с 33, Симеон Дянков – с 32%.
Еднакво доверие в полицията и правителството показват анкетираните – 44%. Доверието в президентската институция е 39%, в армията – 37%, рейтингът на парламента е 28%, а на прокуратурата - 25%.
Възторгът, с който ГЕРБ дойде на власт, започва да се изчерпва, но въпреки това, ако изборите са днес, 35,8% биха гласували за тази политическа сила. За Коалиция за България биха дали гласа си 11% от избирателите, за ДПС – 5,5%, за „Атака“ – 2,8%, по 1,8% за СДС и РЗС, сочат данните на проучването.



76% не са доволни от здравеопазването

Само 23% от анкетираните са удовлетворени от здравеопазването, 76% са недоволните, показват резултатите от проучването. За 17% пенсионната система е удовлетворителна, 79% са разочарованите от нея. Единствено образованието е в съвсем малко по-добри позиции.
Проучването показва, че 60% от хората не са спокойни, че болничното заведение в техния град може да реши здравните им проблеми. 36% са уверени в качеството на болницата.
71% одобряват идеята за целодневно обучение на децата в училище, а 41% са категорично "за" нея. 91% са на мнение, че за всеки предмет трябва да има по един учебник.
Най-голямата изненада се съдържа в проучването на доверието към министрите.

Станете почитател на Класа