Борисов: БАН става първостепенен разпоредител на средства

Соня Стамболийска
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Ще направим БАН първостепенен разпоредител на бюджета с корекцията да има зам.-шеф по финансите. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов, след като се срещна с представители на протестиращите учени в Министерския съвет. Министър-председателят обясни, че академията няма да бъде закрита и че такъв въпрос въобще не е бил поставян пред него. По отношение на имотите на академията Борисов заяви, че държавата не се интересува от тях и никой няма намерение да прави молове, дори в момента се проверяват създадени възможности в миналото за продажбата на такива имоти. „Ако има нарушения, те ще бъдат дадени на прокуратурата“, допълни премиерът. Той каза още, че в момента в държавата всички съкращават средства, като това важи и за БАН.
„Към момента са съкратени 10% от администрацията, може още малко“, допълни Борисов. Той каза още, че централното управление на академията се запазва и всъщност никой не е имал намерение то да бъде закрито. „Пред мен и пред правителството никога не е стояла темата за смяна на председателя на БАН. Единственото, което желаем от академиците, е те да дават качествена продукция и да си направят реформата“, обясни премиерът. Той каза, че е разпоредил на министрите да спрат да говорят по медиите с квалификации, а да сядат и да се разбират и да говорят всеки ден за реформи.
„Подкрепата на премиера за нас е много важна и днес ние я получихме“, заяви председателят на БАН акад. Никола Съботинов. Той увери, че започналата реформа ще продължи и ще бъде направена до края на годината.
По отношение на финансите на академията образователният министър Сергей Игнатов обясни, че ще бъде назначено лице, което ще се занимава с финансово-стопанското управление и стратегическата част и ще бъде човек на финансовото министерство. Министърът обяви, че ръководството на БАН ще предлага как да са разпределени финансите, но предложенията ще бъдат съгласувани с управителя по финансите. „Институтите ще бъдат второстепенни разпоредители, което значи, че те са автономни“, допълни Игнатов. На въпроса, защо трябваше да има протести, министърът обяви, че очевидно се е получила лоша комуникация. По отношение на проектозакона за БАН министърът обяви, че той ще търпи промени, които обаче щели да станат бързо.
Вчера преди обяд около 2000 души от академията се събраха пред Народното събрание да протестират с мотивите, че науката се управлява лошо и че се води непоследователна политика на правителството спрямо БАН.

Станете почитател на Класа