Изпращаме още 70 военни в Афганистан

Галина Белева
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

България има готовност да подготви и изпрати в Афганистан към края на 2010 г. три допълнителни екипа за обучение и връзка, десет инструктори и два-три медицински екипа или общо 70 военнослужещи. Това стана ясно след срещата на военния министър Аню Ангелов с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. На пресконференция след срещата Расмусен обяви: "200 млн. евро ще струва системата за противоракетна отбрана на НАТО и тя ще гарантира сигурността на всички 900 млн. граждани в 28-те страни членки".
Тази ниска цена ще гарантира ефективна защита срещу реална заплаха и тези средства ще бъдат разпределени между всички страни - членки на НАТО, за период от десет години, подчерта Расмусен. България ще участва в системата за ПРО, ако това е доктрина на алианса, а как точно ще се включи и каква ще е цената, ще стане ясно на срещата на върха на алианса в Лисабон през ноември, каза премиерът Борисов. В противоракетната отбрана ще участват всички, стремежът ни е да привлечем и Русия, за да демонстрираме, че НАТО е организация, която брани обикновения човек във всички европейски държави, подчерта премиерът. Преговорите с Русия по този въпрос вече започнаха в рамките на Съвета НАТО-Русия, каза Расмусен.
Генералният секретар на НАТО благодари за силната ангажираност на България към алианса и похвали работата на военния ни контингент в Афганистан. Расмусен помоли за изпращане на инструктори, които да участват в обучението на афганистанската армия. По думите на премиера страната ни ще участва, макар и с малко на брой хора, в обучението на афганистанската армия и както винаги ще бъдем в унисон с евроатлантическите ни партньори. „Трябва да направим всичко възможно НАТО да не се провали в Афганистан. След като Съветският съюз се провали, ако се провали и НАТО, не знам кой ще спира наркотиците и терора, които ще дойдат оттам“, подчерта Борисов.
Сбъдната моя мечта ще бъде един ден да видя всички страни на Балканите интегрирани в евроатлантическите структури, подчерта Расмусен. България със своите взаимоотношения с всички балкански страни може да играе ключова политическа роля и да консултира по какъв начин НАТО може да се ангажира със съответните партньори в региона, каза още той.

Станете почитател на Класа