Представиха Борисов като премиер на Македония

Визитата на премиера Бойко Борисов при папа Бенедикт XVI на 24 май бе белязана от гафове. Ватиканската телевизия Centro Televisivo Vaticano съобщи, че на аудиенция при папата е пристигнала македонска делегация. Видеото първоначално бе разпространено в youtube, но по-късно бе свалено. Въпреки това „Дарик“ разпространи звуков файл на който се чува, че папата е приел премиера на Македония. „Може би са решили, че сме се разгърнали още“, коментира репортажа на Ватиканската телевизия българският министър-председател. „Не бива да обръщаме внимание на такива неща, дори не знам дали не е станала грешка и дали го има това. На този празник да търсим подобен конфликт с Македония не е правилно”, заяви още премиерът Борисов след молебена пред гроба на Св. Константин Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе” в Рим.
Техническа грешка е предизвикала объркването в новинарския канал на Ватикана. В немската версия на канала върху кадри от посещението на премиера Бойко Борисов на 22 май във Ватикана се говори за македонска делегация. Говорителят на Светия престол отец Федерико Ломбарди в писмо до посолството на България във Ватикана изказва искреното съжаление за грешката и информира, че тя е била коригирана, съобщиха от МВнР.
Службата за първи път бе отслужена от български, руски и украински свещеници. Домакините допуснаха и друг гаф по време на визитата. Малко преди премиерът да слезе от правителствения самолет на летището „Чампино“ в Рим, българското знаме бе обърнато с червения цвят нагоре – като при война. Домакините обаче бързо свалиха знамето и го издигнаха правилно с белия цвят нагоре.
Министърът без портфейл Божидар Димитров определи като много хубаво начало съвместната църковна служба на български и руски свещеници пред гроба на Св. Константин Кирил Философ. „Надявам се един ден всички славянски народи да бъдем заедно на това честване”, каза Божидар Димитров.

Станете почитател на Класа