Увеличават правомощията на местната власт

Иглика Горанова

Правомощията на местната власт трябва да се повишат. Това е записано в Стратегията за децентрализация в периода 2010-2013 г., публикувана на 19 май в сайта на държавния орган и одобрена на 25 май. Подобен очакван ход, за който общините, а и ЕС настояват от години, се налага заради прехвърлянето на отговорности към местните власти. Анализ на Съвета по децентрализация показва, че 50% собствени приходи българските общини могат да достигнат предимно чрез увеличаване на приходите от местни данъци, което означава нова политика.
За да се постигне въпросният баланс, предложението е за някои нови данъци на местната власт. В програмата, която също е публикувана на сайта, става ясно, че това са данък поземлена собственост, стопанска дейност и част от данъците на ДДФЛ. В момента работна група в Сдружението на общините обсъжда предложенията на кметовете кои още данъци да „приобщят“ към хазната си, за да могат да извършват основните си дейности по поддръжка на социални и детски заведения, училища и болници, съобщи наскоро пред „Класа“ Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ.
„Друг източник на средства към общините би могло да бъде освобождаването от данъци“, каза пред „Класа“ кметът на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ по повод предложението на кабинета от миналата седмица за съкращаване на разходите на местната власт и предложението градоначалниците да намерят алтернативни решения за попълване на бюджетите си. Според Николов, който подкрепя прехвърлянето на данъци, такъв вариант е освобождаване на общините от различни видове такси, каквато е тази към съда. В момента те плащат наравно с частни институции и физически лица. В предложенията е и освобождаването от ДДС към държавата, което обременява и без това орязаните общински бюджети.
Анализът е показал, че поддържането на значителен дял на делегирани услуги не е в числото на т.нар добри практики. Предлага се да се преосмисли разделението на общинските услуги на делегирани и местни. Голяма част от сега делегираните услуги отговарят на всички критерии за местни услуги. Такива са детските градини и ясли, социалните услуги в общността, читалищата и други. Смисълът, в т.ч. и настояването на общините за определянето им като делегирани, както и на всички нови предоставяни от тях услуги, е единствено от липсата на собствени финансови ресурси. Това е още един аргумент да се „прехвърлят“ данъци.

Повече власт за областните съвети

Стратегията предвижда още и засилване на ролята на областните съвети, за да се използват успешно европарите по оперативните програми. В целите на документа е записано, че е време областните управители да имат реални правомощия по отношение, за да осъществяват държавното управление по места. В момента те имат твърди много отговорности, записани в отделните закони, но нямат ресурс - нито финансов, нито административен, да ги осъществяват. Изискването за новата стъпка е записано в референтната рамка за регионална демокрация на Съвета на Европа, както и в декларацията от Утрехт от ноември м.г.


Мнения

Детелина Николова, кмет на Добрич (ГЕРБ): Трябва нов закон за местното самоуправление
Всички търсим реалните възможности за увеличаването на приходите на общините. Това са данъци, които са наложени и съществуват в европейските държави. По този начин ние искаме да се уеднаквят възможностите и за българските общини чрез въвеждането на допълнителни данъци. Това е възможност ние да имаме собствени приходи и да осъществяваме политиката на териториално и местно ниво. Въвеждането на нов данък никога не е било приветствано от данъкоплатците, така че този вид решения неминуемо ще бъдат коментирани по различен начин в общините, но в крайна сметка ние очакваме да се премине именно към такава промяна на данъчната политика с цел да постигнем това, което всички искаме – силно местно самоуправление в интерес на гражданите.
Идеите за увеличаване на правомощията на кметовете са добри. Факт е, че в българското законодателство те са ограничени в сравнение с тези, които има на европейско ниво. Ние искаме с нашия глас да се участва във вземането на решения от общинските съвети, това е също много важно. Искаме изцяло нов закон за местното самоуправление и местната администрация, където отговорностите и при вземането на решения, и при изпълнението на съответните решения да са еднакво отговорни и двете страни – и кметовете като представители на изпълнителната власт, и общинските съвети, които взимат решения. В тази посока трябва да се развие и да се подобри нашето местно законодателство.

Александър Краваров, кмет на Банско: Фирмите вече имат затруднения
За част от данъка върху доходите на физическите лица смятам, че може да се въведе, въпреки че в година на криза налозите не трябва да се вдигат. Защото се убеждавам, че и в Банско фирмите започват да бавят плащанията по данъците, явно имат затруднения. На този етап това предложение не е удачно, но част от данъците на физическите лица трябва задължително да останат в общината.
Това изобщо не зависи от кметовете, всичко зависи от общинските съвети, те решават – кметът изпълнява. Може би трябва да се дадат действително по-големи права на кметовете, защото в момента сме заложници на общинските съвети. Примерно може да се дадат права на кмета да взима някакви решения, без да се допита до общинския съвет. Това се налага, а не да се чака с месеци, да се гледа в комисия, да се връща отново за преразглеждане и след това проблема вече го няма. Може би трябва да се дадат по-големи права на кметовете по отношение на социалната политика в общините, подпомагане на социално слаби с помощи, заплащане на лекарства по негова преценка, сега всичко става с решението на комисиите и общинския съвет. Много често докато общинският съвет се събере и вземе решение, имали сме вече такива случаи, човекът е починал. Общинските съвети взимат решения, които кметът е длъжен или да ги изпълни, или да ги върне, но след това общинските съвети не носят никаква отговорност за тях.

Георги Иванов, кмет на Хасково: Да се мисли за косвените налози
Данъкът си има някакъв морал, капацитет и от един момент нагоре не може да се вдига. Трябва да се помисли повече за косвените данъци – такси, глоби, позволителни решения, от които се получава един немалък доход.
Правомощията на кметовете трябва да се увеличат най-вече в посока на незаконното строителство, незаконната търговия, в посока на контрола върху РПУ-та, т.е да се търси консултантски момент при назначаване. Това не означава да назначава кметът, а с негово съгласие да се назначават шефовете на РПУ-та, на общинска полиция, за да може и контролът върху тях да е по-засилен. Контролът на обществения ред е слабо място.

Станете почитател на Класа