Магистрати решават дали да замразят заплатите в сектора

Комисия „Бюджет и финанси” към Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да внесе на заседанието на съвета днес предложение за налагане на мораториум върху възнагражденията на магистратите и съдебните служители, съобщиха вчера от пресцентъра на ВСС.
На практика това означава, че няма да има повишения на заплатите в системата дори ако средномесечната заплата в бюджетната сфера бележи ръст. Заплатите в съдебната система по закон зависят от размера на средната заплата в бюджетната сфера.
ВСС реши да затегне финансовата дисциплина още през пролетта на тази година. След Постановление на Министерския съвет № 76 от 20 април 2010 г. за оптимизиране на месечното разпределение на разходите и трансферите ВСС разпореди на административните ръководители на органите на съдебната власт да предприемат строги мерки за ограничаване на всички видове разходи - лимит на горивото, лимит на служебните телефони, на служебните командировки, на представителните разходи и др.
Ако днес ВСС гласува за замразяване на заплатите, магистратите няма да получат традиционното увеличение на възнагражденията си, което им се полага в средата на годината и е обвързано с инфлацията в страната.
ВСС упражнява ежедневен контрол за изразходваните бюджетни средства, в резултат на което съдебната власт няма задължения към частния и държавния сектор и няма сключени необезпечени договори, съобщиха още от пресцентъра на съвета.
В съдебната система въпреки свободните щатове не се назначават съдебни служители и тази практика е трайно установена в работата на постоянно действащия ВСС.
В края на миналата и началото на тази година раздаването на коледните бонуси за магистратите предизвика сериозен скандал между съдебната и изпълнителната власт, както и силно обществено недоволство. Тогава съдии и прокурори решиха да си разпределят близо 25 милиона лева от бюджетния излишък в системата като бонуси. Първоначално финансовият министър Симеон Дянков категорично отказа да отпусне парите. След срещи с премиера Бойко Борисов, с правосъдния министър Маргарита Попова и с магистрати, бе обявено, че средствата все пак ще бъдат преведени.


Станете почитател на Класа