Борисов и Цветанов са фаворити за кандидат-президент

Бойко Борисов и Цветан Цветанов са фаворитите на българите в номинациите за президентските избори през следващата година. Това сочи национално представително проучване на НЦИОМ, проведено между 15 и 25 май сред 1000 души в цялата страна. В отговор на открит въпрос, при който предварително не са били предлагани имена, 14,6% от анкетираните са посочили името на министър-председателя, а 14,3 на сто са номинирали министъра на вътрешните работи. Настоящият президент Георги Първанов, въпреки че според законодателството не може да кандидатства за нов мандат, е бил номиниран от 10% от респондентите. От НЦИОМ съобщават, че за евентуални кандидатури се посочват още тази на Сергей Станишев, който е получил 2,1%, и на Волен Сидеров, който е бил посочен от 2% от анкетираните. Като възможни номинации българите са посочили още предишния еврокомисар Меглена Кунева и настоящия Кристалина Георгиева. Голяма част от анкетираните (43%) отговарят, че са затруднени да преценят кой би бил най-подходящият кандидат за президент.

Без РЗС, ако изборите са сега

Проучването сочи още, че ако парламентарните избори се провеждаха в края на май тази година, в Народното събрание щяха да попаднат всички парламентарни формации, които са представени в момента, без РЗС. В процентно съотношение електоралната тежест на ГЕРБ и БСП се разделя 41% към 12%. От началото на управляването на ГЕРБ до сега партията е изгубила доверието на 11% от избирателите си, докато за БСП резултатите сочат, че една четвърт от избирателите са разочаровани. Синята коалиция и РЗС също губят електоралното си влияние.
Близо 60% от българите казват, че в момента няма партия или коалиция, която да може да управлява страната по-добре от ГЕРБ. Това е мнението предимно на високообразованите българи, тези, които живеят в градовете, както и на по-богатите жители на страната. Данните сочат още, че едва осем процента изразяват мнението, че БСП може да управлява в момента по-добре от ГЕРБ. Още по-малък е процентът на доверието към останалите политически партии по отношение на евентуалното им участие в управлението. Изследването показва още, че 58% от запитаните свързват очакванията си за по-добър живот с управляващата партия в момента. 71% пък дават категоричното мнение, че кабинетът на премиера Бойко Борисов ще изкара четиригодишния си мандат докрай. Според данните това е мнението на представителите на елитните обществени прослойки. 95% от избирателите на ГЕРБ също смятат, че правителството ще завърши пълния си мандат. Така мислят и половината от избирателите на БСП, както и 80% от тези на Синята коалиция.

Вътрешният министър - най-одобряван

Според социолозите най-одобряваният член на кабинета е вътрешният министър Цветан Цветанов. Него са посочили 68,5% от анкетираните. След него са Вежди Рашидов (46,7%), Божидар Димитров с 43,1%, както и Мирослав Найденов и Николай Младенов, които са с почти равни резултати от по 42%. При министрите на финансите и социалната политика Симеон Дянков и Тотю Младенов неодобрението надхвърля одобрението. 48% са казали, че не одобряват Дянков, докато одобрение за него са дали 34%. При Младенов одобрението е 27,2%, а неодобрението – 33,9%. Относно отговорите за двамата нови министри – проф. Анна-Мария Борисова и Томислав Дончев, хората са казали, че не ги познават достатъчно и е рано да направят коментар.
По отношение на обществените нагласи към ръководителите на основните държавни институции, лидери на партии и други политически лица се вижда, че премиерът Бойко Борисов е с най-голямо одобрение – 64,7%.


72% от запитаните смятат, че правителството има воля да се справи с престъпността


72% от българите смятат, че правителството има воля за борба с организираната престъпност, сочи изследването. Според 64,3% от анкетираните операциите на МВР възстановяват доверието към България от международните институции. Над половината българи смятат, че са предприети решителни действия за достигане до върховете на организираната
престъпност у нас. 53% от хората одобряват полицията.


44% очакват жизненият им стандарт да се подобри

44% от българите очакват жизненият им стандарт да се подобри. 23% смятат, че той ще се влоши, а една трета не очакват промяна. 18% подкрепят ограниченията на бюджетните разходи, а съкращенията на държавната администрация се одобряват от 13%. Сред най-неодобряваните мерки са реформите в здравеопазването, отложената индексация на пенсиите (8%), увеличаването на данъци и акцизи – (6%), и др.


Най-добре сме с Румъния

Между 3,2 и 3,9 по скала от 1 до 5 е оценката на общественото мнение за отношенията на България с петте й съседни страни, сочи проучване на НЦИОМ. Най-слаба оценка получават двустранните отношения на България с Македония – 3,2. С 3,5 са оценени връзките със Сърбия. Близки са оценките за двустранните ни отношения с Гърция (3,5) и с Турция (3,6). Най-висока оценка получават българо-румънските отношения – 3,9.


„Хоризонт“ е най-слушан в страната

Три новинарски радиостанции са сред първите десет по слушаемост в страната. На първо място с 23,8% е програма „Хоризонт“, следват Дарик радио – 15,9%, Радио 1 – 13,1%, „Веселина“ – 11,9%. В класацията се нареждат още БГ Радио – с 11,7%, Радио „Фокус” – с 9,1% ,и NJOY – със 7,5%.

Станете почитател на Класа