Синята коалиция бойкотира отчета на ДКСИ

Депутатите приеха отчета за работата на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) при закрити врати вчера, като „за“ отчета на ръководена от Цвета Маркова комисия гласуваха всички парламентарни групи без Синята коалиция.
„Очаквам ерозия на защитата на класифицираната информация в страната“, обясни след гласуването съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. „Една от причините са големите злоупотреби при строителството на сграда на ДКСИ. Построена е двойно по-скъпо и без системи за защита, което не позволява в нея да се съхранява класифицирана информация“, обясни Костов.
„Опасенията за ерозия на защитата на класифицираната информация в страната не отговарят на състоянието на системата“, възпротиви се на атаките на Костов председателят на ДКСИ Цвета Маркова. „По първоначалните разчети сградата е трябвало да бъде построена за 31 млн. лв., а ще бъде завършена за 22 млн. лв., това е икономия от около 10 млн. лв.”, обясни Маркова. „Авторитетът на ДКСИ е граден 7 години и половина и това вече е аксиоматично понятие. Комисията е давана за пример в НАТО по отношение на сигурността на класифицираната информация, която гарантира“, допълни още шефката на ДКСИ.

Станете почитател на Класа