×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 269

Две обвинения срещу Цветанов влизат в съда до дни

Волен Сидеров ще има внесен обвинителен акт в съда, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той съобщи още, че другите два обвинителни акта срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов ще бъдат внесени в съда още през следващата седмица, предаде репортер на БГНЕС.

Предстои да бъде разпитана френската гражданка, която е и дипломатически служител, но това ще стане след контакт с ръководителя на френската дипломатическа мисия. Предстои да бъде разпитан летателния състав и кабинния състав на самолета, предстоят и още няколко разпита пред съда, ще бъдат разпитани и народните представители, придружавали Волен Сидеров в пътуването му от София до Варна, обясни главният прокурор.

"Имаше спекулации по въпроса защо не са били разпитани до момента. Аз отговорих на това. Не можеш да разпиташ някого, който размахвайки картата си се отдалечава от теб", коментира той. По отношение на Сидеров реакцията беше експресно адекватна на експресното му поведение, категоричен беше главният прокурор.

Запитан за внесения в прокуратурата сигнал за това как предишните управляващи са използвали "Авиоотряд 28" и военните въздухоплавателни летателни средства, Цацаров заяви: "Основното разследване върху, което трябва да се концентрираме там са военните въздухоплавателни средства, там нещата не стоят добре. От 49 полета 22 са били празни и това е посочено от експертизата". Главният прокурор обясни, че развитие по това разследване ще има тогава, когато е готова съдебно-счетоводната експертиза за стойността на международните полети.

Цацаров обаче отказа да коментира факта, че съдът върна на прокуратурата обвинителния акт за бюлетините в Костинброд. "Коментарът на съдебен акт се нарича протест, от мен няма да чуете нищо друго. Делото е върнато заради процесуални нарушения при изготвянето на обвинителния акт, ако се окаже, че такива нарушения са допуснати, което ние не смятаме, ще ги поправим и отново ще внесем обвинителния акт", заяви Цацаров.

Главният прокурор коментира и доклада на Европейската комисия. "Докладът е реалистичен, той отразява положението в страната такова каквото е. По отношение на прокуратурата аз го оценявам като реалистичен и като по-скоро позитивен. Съществува препоръка за стриктно изпълнение на сроковете по плана за действие на прокуратурата, както и за вграждането му в цялостната стратегия за реформа на нашата съдебна система, което означава, че планът за действие е одобрен", заяви Цацаров. "В доклада има и достатъчни критики и ние си ги знаем", призна главният прокурор.

"През последната една година работихме на максимална степен и свършихме това, което бяхме в състояние да свършим, не очаквайте за една година чудеса. Мисля, че усилията ни да променим начина на работа на самата машина, да създадем специализирани екипи и да тръгнем в някаква посока бяха оценени", каза още Цацаров.

Според него трябва да има промяна в закона, за да се осмисли по-добре компетентността на специализираната прокуратура. Време специализираната прокуратура да започне да работи, подчерта Цацаров. "Причината Специализираната прокуратура да не функционира добре до момента са проблеми, свързани с вътрешната организация, както и с недостатъчно кадрово осигуряване. Освен това на моменти специализираната прокуратура е била заливана или са й били директно поднасяни готови реализирани операции с много съмнителен краен изход тоест те са били реализирани, били са надлежно презентирани пред медиите, след което са намирали своето място в Специализираната прокуратура.

Когато едно нещо е влязло в прокуратурата, а преди това е обиколило всички телевизионни екрани и е създадено с някаква си съвсем друга цел, много е трудно да искаш краен продукт от това нещо", коментира Цацаров. Според него оценката на ЕК за специализираната прокуратура се дължи и на недостатъчно добрата теоретична подготовка на магистратите, започнали работа там. Запитан дали критиките му са и към Борислав Сарафов, който беше начело на Специализираната апелативна прокуратура, Цацаров подчерта: "Аз имам изключително висока оценка за работата Борислав Сарафов и проблемите не са в Специализираната апелативна прокуратура, проблемите са в Специализираната прокуратура сама по себе си".

Помолен да сподели позицията си за новия Наказателен кодекс, Цацаров заяви: "Това е един проект, но това не е проект, който може да бъде разглеждан за седмица или две. Би следвало, според мен, той да бъде подложен на широка обществена и професионална дискусия. Наказателен кодекс не се приема ей така". "Проектът има своите плюсове, това е един от първите проекти, който е толкова мащабен като замисъл и като реализация. Той има много добри страни от гледна точка на систематизиране на материята, никой не отрича, че има и проблеми, свързани включително и с наказанието за престъпно сдружение, както ще се нарича организираната престъпна група", добави той и обясни, че прокуратурата подготвя своето становище, което ще предостави в парламента.

Станете почитател на Класа