ВСС пак не избра председател на съда в Асеновград

ВСС не успя пак да избере председател на Районен съд Асеновград, тъй като никой от кандидатите не успя да събере необходимите 13 гласа в негова подкрепа.Преди това ВСС проведоха няколко неуспешни опита за гласувания. При тях се оказваше, че от 19 присъстващи членове на ВСС, при сбор на гласовете и някой е гласувал два пъти "за". Така и не стана ясно до края кой е този, който гласувал така. След тях обаче членовете на ВСС направиха своеобразна демонстрация на системата.

Ясен Тодоров припомни, че преди известно време в работно заседание направил предложение за промяна и да се включи нов текст в правилата, според който, ако сборът от броя на гласовете "за", надвишава броя на гласувалите членове, то да се отнемат гласове. Той посочи, че е предвиждал, че е възможно някой от членовете на ВСС нарочно да гласува два пъти "за". Тогава предложението на Тодоров било отхвърлено с аргумента, че членовете на ВСС са юристи с високи нравствени качества. "Аз съм бил прав", подчерта Тодоров днес и посочи, че ако е било прието предложението му, щеше да се елиминира тази възможност. Той подчерта, че не той е този, който гласувал два пъти "за" и предположи, че "целта на този колега е да се компрометират избори, въведени чрез електронно гласуване за в бъдеще и такива проведени в миналото".

Незабравка Стоева заяви, че не споделя мнението, че има изключителна недобросъвестност. "Нека сами за себе си разсеем съмнението, нека не абсолютизираме и не правим тенденциозност от ситуацията, в която се намираме", призова тя. Според Стоева ситуацията е обективна, защото електронната системата не може да отчете недействителния вот. Елка Атанасова предложи след трите поредни неточни гласувания да преминат по изключение на гласуване с бюлетини. След третия неуспешен опит за гласуване в шумотевица се говори за четвърто излагане, чуха се и определения за ситуацията като за в детската градина. Така кадровиците извършиха своеобразна демонстрация на системата, като гласуваха един по един за да се убедят, че бутоните в електронната система работят. Това се случи като Соня Найденова обяви, че гласува "за" и посочи, че това е зеленото копче. Така от 19 бяха гласовете с бутон "за", колкото са и кадровиците. При втори демонстрация Соня Найденова обявяваше, че гласува против и посочи, че това е червеното копче. Така и за гласуване "против" системата, като своеобразната демонстрация се оказа правилна. За трето тестване кадровиците гласуваха "въздържал се", отново един по един.

Така след четвъртия опит Мария Караджова събра 7 гласа "за", 7 "против" и 5 "въздържали се". За Мария Пейчева – те са: 2-9-8, за Иван Шейтанов - 8-6-5. В крайна сметка до избор не се стигна, тъй като нито един от кандидатите не успя да събере необходимите 13 гласа и се проведе балотаж. На него Мария Караджова получи 8 гласа "за", 9 бяха "против", а 2 се въздържаха, За Иван Шейтанов това в съотношение: 10-6-3. така в крайна сметка за втори път ВСС не успя да събере необходимите 13 гласове в полза на един кандидат и не се стигна до избор

Станете почитател на Класа