Прокуратурата внася нов обвинителен акт за Костинброд

Случаят с "Костинбродските бюлетини" ще бъде отново внесен в съда. Това ще стане в разстояние не по-дълго от седмица, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. В деня за размисъл преди предсрочните избори, 11 май 2013, при специализирана операция на прокуратурата бяха заловени над 400 000 бюлетини над заявените, които бяха готови да бъдат използвани незаконно в деня за гласуване. Бюлетините бяха открити в печатницата "Мултипринт", собственост на съветник от ГЕРБ в Костинброд, близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

На въпрос защо се бави делото за "Костинбродските бюлетини" и каква е причината за това – некомпетентност или се оказва политически натиск върху прокуратурата, за да бави този случай, Цацаров каза: "Не мога да коментирам дали е некомпетентност. Политическа поръчка? На кого?".

При повторното задаване на въпроса беше спомената като политически поръчител за бавене на делото партия ГЕРБ, която е най-заинтересована истината да не излезе по това дело, на което главният прокурор отговори: "Самият факт, че обвинителният акт ще бъде внесен отново категорично не в дълъг срок, мисля, че в съвсем кратък срок показва, че ние ще се съобразим с указанията на съда. Такива или други, казано по друг начин прави или не, това са указания на съда. Те не се коментират, а се изпълняват. Аз имам някакво мнение за тях, но ние сме длъжни да изпълним указанията на съда и ще ги изпълним. И сме ги изпълнили. Обвинителният акт, грубо казано, отново е в съда. Това ще стане в разстояние не по-дълго от седмица"

Цацаров припомни, че неотдавна бе приет нов Изборен кодекс. "В него има изменение в Наказателния кодекс, което предвижда наказателна отговорност вече за държане на бюлетини незаконно. В него има разпоредби, които касаят далеч по-различен и строг контрол по отношение на отпечатването им. Сякаш като че ли това беше продиктувано от случая Костинброд", заяви той

"Но да сме се отказали от намерението да внесем обвинителен акт – НЕ", категоричен бе Сотир Цацаров.

Станете почитател на Класа