Кървавата Валя от Поликраище бродира и плете в затвора

 

На вид прилича на добродушна пенсионирана учителка – наедряла, с побелели коси и очила с висок диоптър. Всъщнст е извършителка а тежки престъпления – убийства на четирима старци с цел да ги ограби. Затова я наричат „Кървавата Валя“, чиято незавидна съдба е да завърши живота си в Сливенския затвор според решение на Великотърновския съд.. Името и е ВалентинаАлександрова, по професия фелдшерка. Има четири деца и се издържа със социални помощи, а мъжът и Йордан е тракторист и взема добри  пари. .Явно животът в семейството и е тежък, разбирателство у дома няма. Валентина има едно оби – криминалните романи.

 

 

http://cache2.168chasa.bg/Images/Cache/962/Image_871962_500_0.jpg

 

 

Случката припомня Гергана Танева в книгата „Криминалните мистерии на България“, която излезе с логото на Милениум. Точн преди 20 години – през юли 1998-ма – в горнооряховското сел Поликраище самотни пенсинери са нападнати в домовете им. В следобедните часове на 18 юли 1998 г. Валентина Александрова и двамата ѝ сина – 17 гдишният Иван и 14 годишният Владимир  отишли да ядат дини и домати в градините на техни съселяни в покрайнините на Поликраище. Наблизо е къщата на 75 годишната баба Велика  и 79 годишния дядо Любен  Кукови. Валя няма пари и решава да иска назаем от старците. Изглеждало, че в къщата няма никой, затова Александрова кара синовете си да влязат през покрива и да претърсят стаите. Момчетата се промъкват вътре и отключват на Валя. Докато са вътре, Велика Кукова внезапно се появвява в коридора и ги пита какво търсят в дома ѝ.

 

 

Стреснатата Валя я сплашва, вади малко чукче, което носи в себе си. Удря Кукова по главата, след което с помощта на големия си син Иван я поваля долу. Завързват забрадка през устата и носа на бабата.. В този момент в къщата влиза дядоЛюбен, а Александрова го пребива с чукчето по главата. След това и тримата крадци бягат. Велика умира след около 30 минути от задушаване, а съпругът ѝ – от черепно-мозъчни травми. Десет дни по-късно историята се повтаря в къщата на възрастната Севдалина Владова. Валентина отишла да иска заем от бабата, като инструктирала синовете си да тършуват из къщата ѝ, докато тя си говори със старицата. Иван и Владимир намерили дребна сума, собственост на сестрата на баба Севдалина – Йорданка Богоевска. Дни по-рано тя пристигнала от София на гости. Децата вдигат шум и Севдалина ги съзира. Валя пристъпва хладнокръвно към ликвидацията и - с чука. После Валя преравя стаята на гостенката и намира малко пари. В този момент отвън влиза Богоевска, която изпада в ужас и започва да крещи. Валя я убива на място с чука. Общо тя и децата отмъкват 105 хиляди неденоминирани лева. Севдалина и Йорданка умират след по-малко от месец от тежките черепно-мозъчни травми.  Успяват да дадат показания преди смъртта си.


Точните описания са почти изцяло базирани на самопризнанията, направени от Валя и синовете ѝ. При разглеждането на делото на втора инстанция Валя и Иван се отричат от тези показания, като посочват, че са взети след оказан психически и физически тормоз. Но вината на Валентина е доказана с близо 20 експертизи, ДНК анализ на улика и два следствени експеримента. Присъдата е доживотен затвор.

 

В затвора „Кървавата Валя“ е спокойна. Няколко пъти е интервюирана и заявява, че не обича агресията. От условията в затвора не се оплаква, доволна е от храната и количеството хляб, които и се полагат. И от топлата вода. Не работи, защото няма смисъл – и да се труди, и да си стои в бездействие присъдата и няма да бъде намалена. Няма право на никакъв отпуск, на никаква ваканция.

Децата, участвали в убийствата, излежават присъдите си и излизат на свобода. Едното от тях – Владимир, загива при неизяснени обстоятелства, когато навършва 27 години. Полуразложеният труп на сина на убийцата, който междувременно се е пропил,  е намерен на 2 октомври 2009-та в необитаема къща в Поликраище. Малко след делото съпругът на Валентина умира.  „Възмездие има“, коментират местните жители.  „Кървавата Валя“ прави опити да оспори присъдата с молба до Окръжния прокурор, но молбата и е отхвърлена. . Синът и Иван днес живее с най-малкия брат, Пламен, в Поликраище.

 

Младата писателка Деспина Клер научава за кървавата Валя я през 2010 г. Случаят я провокира и Деспина решава да влезе в кореспонденция със затворничката.  В следващите близо пет години двете си разменят над 250 писма. През октомври 2010 г. Деспина взима решение да посети лично Валя в Сливенския затвор. “Исках да я видя на живо. Насреща си видях стабилен, уверен, уморен човек „, споделя впечатленията си тя. Деси не крие, че в началото е изпитвала съмнения за контакта с човек, осъден на доживотен затвор за четири убийства. Те обаче бързо се разсейват. “Ако Валя е убийца, то тя е най-сърдечната и искрена такава, за която съм чувала.  В мига, в който я видях на живо, смущението ми незабавно изчезна.

 

Като пример за нрава ѝ ще дам и това, че в затвора за 17 години не е имала нито едно провинение, несе е карала с някой и не е проявявала агресия. Разговаряла съм с управата на затвора за това”, твърди писателката. Тя и Валя си пишат за изкуство, новини, политика, както и за съвсем човешки неща. Валя страда, че не е имала възможност да си види внуците, които междувременно са се родили. В затвора тя чете, плете и бродира. Често праща плетива в домове за сираци. Според Деспина Клер делото срещу Валентина и синовете ѝ стъпва основно на отречени от нея самопризнания. Писателката повежда борба за нов старт на делото и евентуално оневиняване на кървавата Валя. Засега неуспешна. Кървавата Валя остава зад решетките, а все по-малко хора се сещат за нея.

 

Станете почитател на Класа